Autor: Sorina Bujarov

Noi facilități pentru moldovenii neangajați la procurarea poliței medicale. Astăzi Parlamentul a votat ]n primă lectură o inițiativă legislativă venită din partea comuniștilor, care stabilește că persoanele care cumpără asigurarea medicală în sumă fixă, să o poată procura la jumătate de preț, adică să plătească doar contribuția procentuală care îi revine unui angajat. Noua metodă de calcul însă va intra în vigoare doar după ce polița medicală se va scumpi, adică va costa mai mult de 4.056 de lei.

Astăzi șefa Comisiei parlamentare asistență socială, sănătate și familie, Oxana Domenti, a prezentat în plenul Parlamentului un proiect de lege ce vine să modifice formula de calcul a costului asigurării medicale. Conform documentului, noua formulă se referă doar la cei care nu sunt angajați și care sunt nevoiți să-și cumpere singuri polița în sumă fixă – de 4.056 de lei pentru anul 2015.

„Modificarea a fost elaborată cu scopul de a facilita accesul la sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală a categoriilor de cetățeni care, conform legislației în vigoare, își cumpără singuri asigurarea medicală. Conform datelor oficiale, persoanele care-și procură polița de sine stătător la preț deplin trebuie să aloce 16-21% din venitul lor disponibil pentru procurarea poliței. Această situație pune o presiune financiară enormă pe categoria de cetățeni menționată. Povara lor financiară pentru poliță fiind de cel puțin patru ori mai mare decât a celor care achită doar 4,5% poliță, restul fiind achitată de angajator”, a explicat Oxana Domenti, care se numără printre autorii semnatari ai documentului.

█ Ce pedepse vor primi moldovenii care nu-și vor cumpăra poliță medicală 

La conferința de presă de după ședința Legislativului, Domenti a mai precizat că ulterior se va insista pentru crearea mai mult facilități pentru persoanele neangajate, dar, în același timp, și anularea unora pentru persoanele care își pot achita singuri asigurarea medicală.

„Când vom discuta bugetul asigurărilor medicale pentru anul viitor vom opta și pentru menținerea facilității de a procura polița la preț redus pe o perioadă de trei luni, dar și excluderea unor categorii de persoane din lista celor care beneficiază de facilități. Printre aceștia se numără notari, executori judecătorești, etc, care ar trebui să cumpere polița în preț deplin. Pentru restul cetățenilor vom insista ca să fie menținute aceleași faclități”, a mai declarat șefa Comisiei parlamentare asistență socială, familie și sănătate.

Amintim că pentru anul 2016, Legea fondurilor, care încă se află în dezbateri publice, prevede ca polița medicală să rămâne la costul din acest an, adică de 4.056 de lei. 

 

█ Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale