Redactor: Sorina Bujarov

Noi martori audiaţi în dosarul ginecologilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, România, acuzaţi de corupţie și de faptul că efectuau ilegal avorturi. Foste paciente sau rude apropiate, care au înmânat banii medicilor incriminaţi, au relatat judecătorilor cum a beneficiat în spitalul public din Vaslui de servicii medicale ilegale, după ce iniţial au fost refuzaţi de alţi medici.

Simona Botez, unul dintre medicii inculpaţi, efectua întreruperi de sarcină la gravide a căror sarcină depăşea patru luni, în ciuda riscurilor și interdicțiilor. În multe cazuri pacientele erau internate cu un diagnostic fictiv. Pentru o întrerupere de sarcină, mai mare de patru luni, doctoriţa Botez încasa 1.000 de lei, bani care intrau direct în buzunar.

Printre gravidele cărora doctoriţa le-a făcut avort, deşi fătul avea peste 18 săptămâni, s-a aflat şi o minoră. Tânăra a fost audiată recent de judecători, şi-a menţinut declaraţia dată în faţa procurorilor însă a nuanţat anumite aspecte, susţinând că banii daţi doctoriţei – 1.200 lei, au fost acordaţi din proprie iniţiativă şi nu s-ar fi cerut. 

”Acum doi ani am rămas însărcinată cu prietenul meu. Eram în a patra lună de sarcină când am vorbit cu mama şi am decis să fac avort. Am mers la spital şi am vorbit acolo cu doctoriţa Simona Botez. Înainte de asta, am fost la o altă doctoriţă care mi-a spus că nu poate face întrerupere de sarcină pentru că sarcina este mult înaintată. Doctoriţa Botez mi-a explicat care este procedura şi ce urmează să facă şi am acceptat. Nu a cerut nicio sumă de bani. Mama i-a dat bani, aproximativ 1.000 de lei. La externare a mai dat 200 de lei asistentei, bani care trebuiau să ajungă la doctoriţă. La externare, am cerut să mi se treacă altceva ca diagnostic pentru că eram elevă şi nu voiam să se afle la şcoală”, a declarat tânăra în faţa judecătorilor, citată de Adevărul.

 Două doctorițe, anchetate pentru mită și avorturi ilegale, insultau gravidele, numindu-le „vaci”, „scroafe”, iar pe prunci - „draci” 

Mama tinerei a recunoscut că a dat bani medicului şi a subliniat că era dispusă să dea şi mai mult pentru a ”rezolva problema”, după ce primul medic ”nu a vrut să o ajute”. Pentru că şi-a schimbat declaraţia faţă de cea dată în faza de urmărire penală, procurorii s-au sesizat, din oficiu, pentru mărturie mincinoasă.

Doctorul nemulţumit de şpagă

Alte două femei audiate în calitate de martor, mama, respectiv sora unei minore de 17 ani, a relatat judecătorilor cum i s-au cerut minorei bani pentru faptul că trebuia să nască prin cezariană.

”Ne-am dus la spital pentru ecograf. Sora mea nu era pregătită pentru naştere. Am plătit 50 de lei pentru ecografie şi am primit chitanţă. Ne-a spus că, dacă decidem să facem cezariană, să ne întoarcem la spital. Dacă nu, să aştepte să se declanşeze naşterea. Am ieşit din spital şi am împrumutat 200 de euro de la mătuşa mea. Am vorbit cu mama şi am decis să facă cezariană. După ce a născut sora mea, am mers la spital într-o cameră, cu doctorul Tănăsescu şi am vrut să-i dau 300 de lei. El mi-a cerut 400 de lei pentru el, 200 de lei pentru antestezist şi 200 de lei pentru mâna a doua. Toţi banii i-am dat doctorului Tănăsescu. Chitanţă am primit doar pentru cei 50 de lei daţi la ecograf.” a afirmat sora minorei în sala de judecată. 

Alţi şapte martori urmează a fi citaţi cu mandat de aducere pentru termenul următor, stabilit pentru 8 ianuarie.  Nu mai puţin de 15 de persoane urmează a fi audiate în dosarul în care medicii Doina Andrei, Simona Botez şi Adrian Tănăsescu sunt acuzaţi de luare de mită, fals intelectual şi sustragere de înscrisuri. 

 

 Articole relaționate:

Rector la medicină şi preşedinte la colegiul medicilor, urmarit penal. Ambele instituţii refuză însă să-l demită din funcţie 

Scrisoarea unui medic rezident către președinte: „Sunt zile în care un covrig de un leu e prea mult. Am ajuns să nu mai rezist fizic și psihic” 

Un chirurg și doi anesteziști au fost arestați preventiv pentru luare de mită. Aceștia au condiționat actul medical, cerând de la un pacient 3.000 de lei