Autor: Parascovia Sula

„Am trecut printr-o depresie foarte mare. Nici nu mai țin minte ce a fost cu mine atunci. Rudele m-au dus la medici. Mi-am pierdut soțul și un fiu într-un timp foarte scurt. Doctorii m-au ajutat să depășesc acea stare. Nu voiam să ies din casă, mi-am pierdut și locul de muncă. Am fost internată prin spitale, iar din cauză că eram în stare de șoc, nu-mi puteam recunoaște copiii. M-au ajutat ulterior specialiștii. Am reușit să-mi revin, iar acum vin la acest centru și mă simt mai bine. Îmi place să vorbesc cu psihologul. Mă simt mult mai bine.”

Așa și-a început povestea vieții, Galina, o femeie de 57 de ani, din satul Roșu, raionul Cahul, care de două decenii trece printr-o depresie profundă. Unul dintre feciorii ei și soțul au murit la un interval scurt de timp. Toată viața, inclusiv sănătatea ei au fost date peste cap. Din cauza șocurilor psihologice, Galina a fost internată la Spitalul Clinic Republican. Apoi a fost transferată  la Spitalul din Cahul, în secția de neurologie. A trecut prin multe tratamente medicamentoase, dar a rămas cu sechele psihologice.

Acum, ca să scape de ele Galina merge de două ori pe săptămână la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, care s-a deschis recent la Cahul. Femeia e dispusă să facă naveta ori de câte ori simte nevoia de a vorbi cu psihologul de la Centru. Spune că ședințele o ajută mult să depășească stresul și să se integreze mai ușor în societate.

█  Elvețienii ne învață din nou cum să ne tratăm bolnavii. Moldovenii vor sta departe de spitalele ororii 

Terapia ocupațională – un nou instrument de reabilitare

Centrul din Cahul a fost deschis acum o lună și este al treilea dintre cele patru existente în Moldova. Inaugurarea a avut loc în contextul reformei serviciilor de sănătate mintală din țara noastră. Aici se pot adresa practic toți pacienții cu devieri psihice din raion. Pentru ei a fost adunată o echipă multidisciplinară din care fac parte trei psihiatri, un psiholog, trei nurse și un asistent social. În curând, urmează să fie angajat și un specialist în terapie ocupațională.

Deschiderea unor asemenea centre, spun experții în sănătate mintală, este primordială. Oamenii care se confruntă cu asemenea probleme trebuie să se trateze fiind aproape de casă, de familie, pentru că astfel recuperarea are loc mai repede. „Sistemele obișnuite de reabilitare sunt vechi și nu corespund nevoilor pacienților”, spune medicul psihiatru al Centrului, Vasile Dumbravă.

„Dorim ca pacienții să fie încadrați în societate. Persoanele care vin aici au parte de servicii consultative, terapie ocupațională. Uneori ne deplasăm la domiciliu și acordăm asistență medicală, pentru cei care nu se pot deplasa. Unii moldoveni sunt sceptici și consideră că dacă apelezi un psiholog sau psihiatru ești bolnav. Însă, trebuie să schimbăm mentalitatea în societate, atât comportamentul lucrătorilor medicali față de pacienți, cât și din partea societății”, a adăugat doctorul.

Deși aparent depresia este o boală care ar afecta doar adulții, și unii copii suferă de această stare. Iana are 16 ani și frecventează centrul din vară. Motivul pentru care a apelat la serviciile psihologilor a fost stresul și starea de depresie, provocate de anturajul de prieteni și colegii de la școală.

 „Dintotdeauna am fost o persoană introvertită și nu mă înțelegeam cu orice colectiv. De când am schimbat școala mă simt mult mai bine. Am început să înțeleg ce se petrecea cu mine și asta m-a ajutat foarte mult. Am venit aici din proprie inițiativă. Acum, sunt voluntară. Cel mai mult îmi place că pot să ajut pe alți copii să depășească starea în care mă aflam eu atunci. Când vin, facem cu copii lecții informative, lucrări de artizanat, picturi și alte lucruri care ne ajută să ne relaxăm,” povestește Iana.

Servicii de reabilitare socială internaționale pentru toți pacienții

Psihologul centrului Viorica Hagioglo susține că oamenii încep să privească cu alți ochi aceste probleme și vin fără frică la consultații.

„Centrul oferă reabilitare psihologică, psiho-socială, integrarea în societate și terapie ocupațională. Prin terapie ocupațională noi depistăm cu ce probleme se confruntă, în special, copiii. Prin discuții, ședințe încercăm să descoperim cauza problemei și să o rezolvăm. Scepticismul în rândul oamenilor începe să dispară. Deseori specialiștii îi redirecționează spre noi și pacienții vin fără frică.  În centru vom face seminare tematice, le vom povesti oamenilor ce este o depresie, ce este schizofrenia, ca lumea să cunoască mai bine ce-s acestea. Vom face astfel de seminare informative și prin școli”.

Și oficialii de la Ministerul Sănătății spun că această reformă este foarte importantă pentru pacienți cu afecțiuni psihologice sau chiar psihiatrice.

Serviciile pe care le prestează centrul Comunitare de Sănătate Mintală din orașul Cahul funcționează după standarde internaționale, adică la cel mai înalt nivel.

Centrul de Sănătate Mintală din orașul Cahul este cel de-al treilea din cele 4 din Republica Moldova, deschis în cadrul unui proiect pilot finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare. Anterior, au mai fost inaugurate în orașul Orhei, Cimișlia și urmează ca până la finele anului 2015 să fie deschis și cel de-al patrulea – în orașul Soroca. Serviciile au fost concepute după modelul centrelor de sănătate mintală din Olanda.

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății refuză să facă ordine la Psihiatrie. A dat în judecată o decizie a Consiliului pentru eliminarea discriminării, care a cerut să fie respectate drepturile pacienților 

Distruși, în loc să fie tratați. Bolnavii cu deficiențe mintale din Moldova sunt bătuți cu bâtele, sedați, pentru că sunt gălăgioși și îmbrăcați cu haine și lenjerie de rând