Autor: Sorina Bujarov
Fără familie și prieteni, cu o mulțime de probleme de sănătate, datorii enorme și chiar băgat la închisoare. Un cerc vicios din care putea ieși doar într-un fel – să renunțe să mai consume droguri. Dar cum, mai ales atunci când ești dependent de ele. În această dilemă continuă și „nuanță gri” Serghei și-a petrecut 15 ani din viață. Era dependent de stupefiante și simțea că viața lui e la margine de prăpastie. Încă un pas și nimic nu-și va mai avea rostul. Și totuși, luminița de la capătul tunelului a prins contur. Viața lui Serghei a început să aibă sens în momentul în care a descoperit că pentru utilizatorii de droguri există servicii de susținere. Anume ele l-au ajutat să „rupă cercul” și să se trateze de dependența care-l distrugea încet și sigur. Acum îi ajută pe alții să facă pasul salvator.
Serghei este unul dintre foștii consumatori de stupefiante din Moldova care a devenit captiv acestui viciu la o vârstă foarte fragedă – la doar 13 ani. Atunci nu știa că alegerea pe care o face îl va costa scump. Ca mulți alți adolescenți a început să se drogheze, fiind influențat de prietenii mai mari. Voia să le semene. La început prietenii îl „serveau” cu stupefiante, apoi a început să-și cumpere singur din banii furați, iar într-un final – a învățat să le prepare de sine stătător.
„Prietenii mai mari se drogau, iar eu, fiind încă un copil, îmi părea că o să mă maturizez mai repede dacă o să încep să fac ceea ce fac ei. La început luam droguri de la prieteni, apoi îi rugam pe ei să-mi cumpere substanțe narcotice. Au fost perioade când eram nevoit să-mi prepar singur, alteori furam ca să-mi pot cumpăra droguri. Așa am ajuns la închisoare. Atunci am înțeles că am mers prea departe și că trebuie să fac tot posibilul să-mi tratez dependența”, mărturisește Serghei, acum în vârstă de 32 de ani.
Cu greu, dar a realizat că drogurile îl împiedică să trăiască, să-și formeze o familie, să se angajeze la serviciu, să călătorească sau să-și urmeze pasiunile din copilărie. După ce s-a decis să spună stop narcoticelor, nu a fost greu să găsească suport în orașul său de baștină – Bălți. Aici a putut începe tratamentul de substituție cu metadonă, a beneficiat de suport psihologic, dar, cel mai important – de înțelegere.
█ Copii dependenți de droguri încă de la naștere
„În cazul meu, terapia de substituție cu metadonă a durat un an și jumătate. Serviciile destinate grupului de risc sunt foarte eficiente. Pe mine m-au salvat. Altă dată eram obișnuit cu ideea că nimeni nu se gândește la consumatorii de droguri, că suntem marginea societății, pentru că toată lumea mi-a întors spatele. Când am ajuns însă să beneficiez de serviciile de reducere a riscurilor am înțeles că am șanse mari să redevin un om normal”, susține Serghei Tolstolîcenco.
Moldova va trebui să preia în totalitate finanțarea serviciilor de prevenire și reducere a riscurilor de infectare cu HIV/SIDA. Până atunci autoritățile vor trebui să identifice atât resurse financiare, cât și să elaboreze mecanismele necesare pentru întreținerea acestor servicii, prevenind astfel extinderea epidemiei. Datele oficiale arată că în țara noastră aproximativ 10 mii de oameni sunt diagnosticați cu virusul imunodeficienței umane (HIV). În 2014 de exemplu, numărul cazurilor de HIV era de aproximativ 9.400, asta în timp ce în anii precedenți numărul celor afectați era sub opt mii.
█ Articole relaționate:
HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare