Redactor: Parascovia Sula

Guvernul federal din Australia a câștigat procesul împotriva producătorului de țigări Philip Morris Asia. Compania a inițiat procesul din motiv că Guvernul are cerințe prea drastice în ceea ce ține de ambalarea produselor din tutun. Într-un final, judecătorii au decis că legile de ambalare simple a tutunului, adică fără logo-ul companiilor, aprobate încă de fostul Guvern Gillard, rămân în vigoare. Aceste reguli au intrat în vigoare încă din 2011.

Recent, procesul de judecată s-a încheiat, iar Tribunalul cu sediul în Singapore a emis o decizie în care își exprimă acordul cu Guvernul Australiei. Compania Philip Morris însă, a criticat decizia și a spus că nu vor valida ambalajele simple, fără logo nici în Australia, nici altundeva, scrie The Sydney Morning Herald.

Fiona Nash, ministrul Sănătății Rurale însă a spus că ambalajul simplu este o măsură legitimă de sănătate publică, care este în conformitate cu acordurile  internaționale ale Australiei. „Salutăm decizia tribunalului, care este de acord cu poziția Australiei”, a declarat Nash. „Fumatul dăunează nespus sănătății și provoacă decese din cauza cancerului pulmonar și a bolilor de inimă. Guvernul de coaliție a acceptat ambalajul simplu și a investit în reducerea ratelor de fumat”, a argumentat responsabila instituției de vârf din sănătate din Australia.

   Fumatul interzis în cluburi și restaurante

În același timp, decizia tribunalului a fost apreciată și de către Asociația de Sănătate Publică din Australia. „Această confruntare este o victorie pentru sănătatea publică. Eforturile disperate ale industriei de tutun de a atrage cât mai mulți fumători au eșuat din nou”, a declarat purtătorul de cuvânt a PHAA, Mike Daube. Acesta a condus Comitetul de experți al Guvernului australian, care au recomandat ca tutunul să fie ambalat simplu.

Protocolul de confidențialitate care reglementează această problemă spune că decizia finală nu poate fi publicată la această etapă. Instituția responsabilă de acest lucru este Curtea Permanentă de Arbitraj, care va publica decizia în baza lor de date.

Philip Morris Asia a folosit în cazul împotriva Australiei un mecanism juridic numit „soluționarea litigiilor între investitori și stat”. Aceasta a este prima dispută dintre un investitori și stat, împotriva Australiei. Philip Morris Asia a susținut că ambalajele simple pentru produsele din tutun, fără elemente de brand, impuse de Australia, îi încurcă să facă investiții în această țară.

De asemenea, compania mai susține că ambalajele simple pentru tutun reprezintă o încălcare a angajamentului pe care l-au semnat cu statul. „Ambalajul simplu este o măsură irațională și discriminatorie, iar investițiile Philip Morris Asia au fost private de protecție completă în caz de încălcarea acordului”, au afirmat reprezentanții companiei producătoare de tutun.

  „Suntem acuzați că folosim cuvinte prea dure – fumatul ucide, dar cum altfel să spunem atunci când 77% dintre maladii sunt cauzate de fumat” 

Precizăm că compania de tutun a atacat în judecată autoritățile din Australia cu privire la modalitățile de ambalare, pe 18 decembrie. Argumentul adus de industria tutunului este că măsura ce prevede ambalajul simplu ar fi ineficientă, deoarece din 2011 și până acum, de când a intrat în vigoare această măsură, rata fumatului nu ar fi scăzut la nivelul propus.  

„Fostul Guvern al Australiei a făcut promisiuni prea mari cu privire la beneficiile de sănătate publică, atunci când se omit elementele de brand de pe ambalajele țigărilor”, scrie într-un comunicat de presă reprezentanții industriei tutunului. „Trei ani de experiment demonstrează că scopurile propuse nu au fost realizate”, au mai adăugat aceștia.

De cealaltă parte, directorul executiv al PHAA, Michael Moore, spune că legile, de fapt au avut consecințe bune. „Fumatul în Australia a înregistrat o diminuare la adulți și la copii. De asemenea, au scăzut și vânzările tutunului. Acum, mesajul este simplu. Ambalajele simple, fără logo, funcționează și așa vor rămâne” a declarat Moore.

 

 Articole relaționate:

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal 

E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii