Redactor: Ina Guțu

Terapiile hormonale, practicate de femei, pot favoriza tumori cum ar fi meningiomele, formă de cancer ce afectează învelișul sistemului nervos central. Riscul apariției unor asemenea tumori este cu 30 la sută mai mare în cazul femeilor care apelează la tratament de înlocuire a hormonilor pe termen scurt și cu 70 la sută mai mare – în cazul celor care folosesc asemenea terapii timp de mai bine de 10 ani, arată rezultatele unui studiu realizat de Centrul danez de Cercetare Oncologică.

Majoritatea tumorilor ce se dezvoltă ca urmare a unor terapii hormonale postmenopauză –  circa 85 la sută – nu sunt canceroase, ci benigne, spun cercetătorii, citați de Daily Mail.

Cu toate acestea, riscul îmbolnăvirii de cancer sau alte afecțiuni periculoase este destul de mare în cazul femeilor care folosesc tratamentele cu hormoni. Astfel, studiul savanților danezi arată că meningiomele au devenit mult mai răspândite în ultimii ani, odată cu creșterea popularității terapiilor de înlocuire a hormonilor, și explică motivul pentru care femeile sunt mai predispuse să sufere de tumori pe creier decât bărbații.

Persoanele afectate de meningiome pot suferi de dureri de cap, avea convulsii și chiar își pot pierde auzul.

Din terapiile de durată, cele mai periculoase sunt combinațiile estro-progestative, potrivit cercetătorilor danezi.

Terapiile cu hormoni sunt prescrise de medici în cazul femeilor de vârstă medie, pentru a atenua simptomele asociate menopauzei, cum ar fi bufeurile (răbufniri subite și trecătoare de febră, crize de nervi, accelerare bruscă a pulsului) sau durerile în articulații.

Studii anterioare la același subiect au demonstrat că terapiile de înlocuire a hormonilor sporesc nu doar riscul de dezvoltare a cancerului, dar și pe cel al atacurilor de cord sau al accidentelor vasculare cerebrale.

 

Articole relaționate: