Redactor: Sorina Bujarov

Medicamentul Ibuprofen crește semnificativ riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral (AVC), avertizează Food Drug Administration (Agenția pentru Medicamente și Alimente) din SUA. Specialiștii spun că oamenii trebuie să se gândească de două ori înainte de a consuma acest preparat. Mai mult,  responsabilii de comercializarea medicamentelor cer producătorilor să schimbe eticheta produsului, indicând pe aceasta inclusiv efectele adverse ale preparatului.

„Producătorii trebuiau să fie cei care să spună încă de la început că preparatul poate cauza infarct miocardic și AVC. Acum noi suntem cei care spun lucrurilor pe nume”, a afirmat pentru NBC News Eric Pahon, purtătorul de cuvând al FDA.

Avertismentele experților în sănătate se referă la preparatele numite anti-inflamatoare nesteroidiene – NSAIDS. În această listă intră medicamentul Ibuprofen, care mai este vândut și sub denumirea de Advil sau Motrin și naproxen (Aleve). De asemenea, în lista antinflamatoare nesteroidiene intră și medicamente prescrise pentru a calma durerile cauzate de artrită, cunoscute ca inhibitori COX-2 și Celebrex.

Totodată, experții americani avertizează că și unele medicamente pentru febră și tuse pot conține NSAIDS, ca ingrediente în componența lor. „Multe medicamente care pot fi cumpărate fără prescripție medicală conțin antiinflamator nesteroidian, de aceea oamenii trebuie să fie atenți la componența preparatului înainte să-l consume. FDA poate doar să avertizeze despre acest risc – că aceste medicamente pot provoca stop-cardiac și AVC. După cum se știe, ambele pot duce la deces subit”, a adăugat responsabilii de la FDA.

  Compania care produce Nurofen, sancționată pentru înșelăciune 

Aceste reacții adverse grave pot apărea încă din primele săptămâni de utilizare a unui medicament care conține antiinflamator nesteroidian, afirmă medicii. Aceștia au precizat că deși Aspirina este un NSAIDS, riscurile menționate mai sus nu se referă și la acest medicament.

Experții de la FDA au afirmat că anul trecut instituția a revăzut nivelul de siguranță a acestor medicamente. Asta după ce mai multe studii au demonstrat că antiinflamatoarele nesteroidiene sporesc semnificativ riscul de atac de cord și de accident cerebral.

„Acest risc este prezent mereu. Deci, nu există perioade când acest medicament poate fi luat fără să genereze pericole. În următoarele luni vom solicita ca produccătorii să schimbe eticheta produsului și să indice pe acestea inclusiv și riscurile acestor preparate. Consumatorii, la rândul lor, trebuie să fie atenți la orice simptom atunci când consumă Ibuprofen sau alt medicament care conține NSAIDS”, a explicat directorul diviziei reponsabilă de Anestezie, Analgezice și Toxicomanie, din cadrul  FDA.

Specialiștii sspun însă că asta însă nu înseamnă că oamenii trebuie să renunțe definitiv la acest tip de preparate. „Ele trebuie luate în doze minime posibile și pe un timp cât mai mic posibil”, a adăugat cei de la FDA.

În 2013 americanii au cumparat mai mult de 275 de milioane de cutii de preparate antiinflamatorii nesteroidiene, în valoare de 1,7 miliarde de dolari. 

 

█ Articole relaționate:

Moldovenii cumpără medicamente ca la piață. Doctorii eliberează rețete nevalide, iar farmaciștii închid ochii la aceste ilegalități 

Scandal cu învinuiri de malpraxis. Medicii au făcut operații de înlocuiri de șold cu implanturi meșterite din bucăți de la diferite dispozitive 

CAMPANIE// Un spital, implicat într-un proces de malpraxis, după ce din instituție au fost furate medicamente esențiale