Autor: Sorina Bujarov

Moldovenii își pot cumpăra poliță medicală cu o reducere substanțială doar în primele trei luni ale anului, indiferent dacă Legea Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală a intrat sau nu în vigoare. Deputații au schimbat ieri termenul de cumpărare a asigurării medicale obligatorii, operând mai multe amendamente la document.

Până acum acest lucru era posibil în termen de trei luni din momentul intrării în vigoare a Legii Fondurilor. Din 2016 însă o veți putea cumpăra cu reducere de preț doar până la 31 martie. La modul practic termenul rămâne același - de  trei luni, doar că de anul viitor acesta rămâne fixat și nu depinde de alte acte legislative. Noile amendamente au propuse din motiv Legea Fondurilor deja al doilea an consecutiv este aprobată mult mai târziu. Anul trecut documentul a intrat în vigoare abia în luna aprilie. La modul practic, acest lucru le dădea dreptul moldovenilor să cumpere poliță medicală cu reducere până în luna iulie, și nu doar până în martie, așa cum se va întâmpla de anul viitor.

Având în vedere că și în 2016 Legea Fondurilor va fi aprobată cu întârziere,  deputații au decis modificarea termenilor de cumpărare a poliței cu reducere, astfel încât acesta să nu depindă de aprobarea Legii Fondurilor.

 Ce pedepse vor primi moldovenii care nu-și vor cumpăra poliță medicală 

Modificările se referă în special la categoriile de persoane care se bucură de facilități la cumpărarea poliței medicale. Este vorba despre proprietarii de terenuri agricole, fondatorii de întreprinderi individuale și persoanele fizice care pe bază de contract iau în arendă sau folosinţă terenuri agricole. În această listă se regăsesc inclusiv întreprinzătorii, dar și persoanele fizice care dau în arendă unităţi de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri materiale. Precizăm că dacă își cumpără poliță în primele trei luni ale anului, aceștia beneficiază de reducere de până la 75%.

Inițiativa a venit din partea mai multor membri din Comisia parlamentară protecţie socială, sănătate şi familie, iar ieri documentul a și fost aprobat în două lecturi. Asta din motiv că autorii documentului au insistat ca noile modificări să poată fi aplicate chiar de la începutul anului.

„Sub aspect economico-financiar, implementarea legii va asigura virarea integrală a transferurilor din bugetul de stat în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru categoria personaleor neangajate, fapt ce va contribui la îmbunătățirea situației financiare a sistemului de asigurări medicale”, își argumentează autorii documentului necesitatea modificărilor aprobate.

Tot ieri Parlamentul a votat excluderea avocaților, executorilor judiciari și a notarilor din lista persoanelor care beneficiază de facilități la cumpărarea poliței medicale. Astfel, începând cu 2016 aceștia vor trebui să-și cumpere asigurarea medicală la preț deplin, ci nu cu o reducere de jumătate de preț.  

 

 Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale