Autor: Sorina Bujarov

În Moldova, în scurt timp ar putea fi creată o nouă instituție de profil medical –spitalul universitar. Un proiect de lege în acest sens a fost deja înregistrat la Parlament, de către șefa Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti. Conform documentului, spitalul ar urma să se subordoneze Ministerului Sănătății, dar și Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Deși de mai mulți ani se vorbește despre crearea unui spital universitar în Moldova, abia acum ideea a fost transpusă într-un document legislativ. Inițiativa a fost înregistrată la Parlament pe 28 decembrie. Documentul reprezintă, de fapt, mai multe amendamente la Legea Ocrotirii Sănătății.

Prima modificare propusă de autori prevede că, cităm: „Instituția medico-sanitară publică Spitalul Universitar se instituie prin decizie comună a Ministerului Sănătății și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova”.  Cel de-al doilea amendament propus stabilește că instituția nou creată se va subordona Ministerului Sănătății și USMF „Nicolae Testemițanu”.

 Mai puțini rezidenți decât a cerut Ministerul Sănătății. A fost publicată lista studenților admiși la rezidențiat 

Autorii documentului își argumentează proiectul prin faptul că astfel - „s-ar deschide oportunitatea de a fortifica semnificativ componenta științifică a activității de a participa în consorții internaționale de cercetare, fapt ce ar avea un impact enorm asupra calității serviciilor de sănătate din țara noastră. În baza spitalului respectiv va fi posibil de dezvoltat specialități și domenii clinice, care sunt insuficient dezvoltate la nivel național”, se precizează în nota informativă a proiectului.

Spitalul Universitar ar urma să fie creat în baza unei instituții medicale deja existente. Ce-i drept, documentul nu stabilește unde acesta ar urma să-și desfășoare activitatea instituția, acest lucru urmând să fie stabilit ulterior de către Ministerul Sănătății, împreună cu cei de la USMF „Nicolae Testemițanu”. La modul practic, Spitalul Universitar ar urma să înlocuiască clinicile universitare existente acum în mai multe spitale din țară. Aici studenții de la medicină ar urma instruirea teoretică, activitatea clinică și cea de cercetare medicală.

În nota informativă a documentului, care abia urmează să fie dezbătut în Legislativul, se mai precizează că formarea Spitalului Universitar vine ca o recomandare din partea mai multor experți internaționali, inclusiv a celor din Uniunea Europeană, dar și a celor de la Federația Mondială de Instruire Medicală.

 

█  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator