Autor: Sorina Bujarov

Aproximativ 500 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au fost admiși la rezidențiat. Recent, Ministerul Sănătății a publicat rezultatele concursului de admitere la cel de-al doilea ciclu de studii medicale, conform cărora cei mai mulți studenți au fost admiși la specializarea medicina de familie, anesteziologie – reanimatologie și medicină internă.

Ministerul Sănătății a publicat rezultatele admiterii la studiile prin rezidențiat, conform cărora cei mai mulți studenți au fost admiși la specializarea medicina de familie. Deși sistemul național de sănătate duce lispă acută de specialiști în sectorul medicinei primare, nu toate locurile pentru rezidențiat oferite pentru această specializarea au fost ocupate. Mai exact, la concurs au fost scoase 100 de locuri, însă doar 88 de absolvenți au aplicat pentru studierea medicinei de familie. Dintre aceștia, 85 își vor urma rezidențiatul în Chișinău, iar alți 3 la Bălți. 

 Decis – rezidenții din Moldova vor fi salarizați de anul viitor 

De altfel, datele oficiale arată că în sistemul medical din Moldova muncesc 1.728 de medici de familie. Deși la prima vedere numărul pare destul de mare, acesta nu acoperă nici pe departe necesitățile populației, în prezent sute de sate fiind îngrijite doar de asistenți medicali. Doctorii de familie sunt la mare căutare în majoritatea raioanelor țării. Raionul Cantemir este cel mai prost asigurat cu doctori de familie. Aici lucrează doar 11 specialiști. Toți aceștia îngrijesc de sănătatea a peste 62 de mii de oameni, ceea ce înseamnă că fiecare doctor deservește o populație de aproximativ 6.000 de localnici, deși legislația Republicii Moldova prevede că norma de pacienți a unui medic de familie nu trebuie să fie mai mare de 1.500 de persoane.

Pe lângă doctori de familie, în următorii ani sistemul de sănătate urmează să se îmbogățească și cu specialiști în anesteziologi-reanimatologie. În acest an la această specialitate au fost admiși 39 de rezidenți, deși inițial pentru această specialitate au fost oferite 42 de locuri. Dintre cei admiși, 35 vor urma rezidențiatul în Capitală, alți 4 – la Bălți. Specialiștii în domeniu, de asemenea, sunt la mare căutare în țara noastră, unde în prezent muncesc 565 de anesteziologi. Cel mai mult lipsa acestora se simte în spitalele raionale, unde tinerii specialiști refuză să meargă din cauza salariului mic, dar și a condițiilor de muncă grele.

La specializarea medicina internă în acest an au fost admiși 27 de rezidenți, cu unul mai puțin decât numărul de locuri scos la concurs de către Ministerul Sănătății. Potrivit datelor oficiale, în Moldova muncesc 592 de medici interniști, ceea ce înseamnă că un specialist revine la 10.000 de oameni. Specialiștii spun că este exagerat de mult pentru un singur specialist.

 Parlamentul a decis - spitalele sunt obligate să angajeze și să salarizeze rezidenți. Aceștia au obligații în plus 

De altfel, din 2016 medicii rezidenți din țară și-ar putea primi lefurile promise încă de fostele guverne. Asta după ce în luna iulie a fost modificată Legea privind exercitarea profesiunii de medic, care stabilește care sunt atribuțiile rezidenților, dar și condițiile de angajare a lor în instituțiile medicale. Deși cu întârziere de aproape două luni, Ministerul Sănătății a prezentat ieri Guvernului Regulamentul care permite angajarea și remunerarea doctorilor rezidenți.

Precizăm că potrivit ultimelor date ale Ministerului Sănătății, în Moldova muncesc 1.728 de doctori de familie. Statistica mai arată că spitalele din Moldova sunt asigurate cu medici în proporție de 88 la sută, cu două procente mai puțin decât în 2013. În 2014, de exemplu, numărul doctorilor angajați în instituțiile medicale din țară s-a redus cu aproape 170 de specialiști, față de anul precedent – 2013. Nici personalul medical mediu nu este mai motivat să rămână în sistemul de sănătate moldovenesc. În 2014 numărul acestora s-a redus cu aproximativ 640 de specialiști. În prezent, în sistemul medical din Moldova muncesc 12.880 de doctori. 

 

█  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator