Autor: Sorina Bujarov
A fost înregistrat primul caz de gripă. Este vorba despre o femeie de aproximativ 50 de ani, din raionul Ungheni. Specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică din teritoriu presupun că pacienta a preluat virusul de la un pacient, aceasta activând în domeniul medical. În scurt timp, atenționează medicii, ar putea apărea mai mulți bolnavi de gripă, asta având în vedere că virusurile gripale circulă activ.
Femeia a fost internată în spital încă la sfârșitul lunii decembrie, diagnosticul de gripă fiind confirmat puțin mai târziu. Rezultatele de laborator au arătat că femeia s-a infectat cu virusul AH1N1.
„Ea a fost tratată la timp, așa că nu a dezvoltat complicații. A fost internată în spital pentru o perioadă scurtă de timp, acum deja s-a întors la muncă. Este primul caz de gripă din acest sezon, iar asta înseamnă că în curând o să apară și mai mulți bolnavi de gripă. Oamenii trebuie să fie atenți și să protejeze cum știu mai bine”, a afirmat pentru Sănătate INFO Viorel Bradu, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică din Ungheni.
Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în ultimele două săptămâni în țară s-au înregistrat peste 3.600 de cazuri de infecții respiratorii acute și 226 cazuri de persoane afectate de infecţii respiratorii acute severe (SARI). Din acestea, 238 de persoane au avut nevoie de tratament în spital.
Amintim că în acest an campania de vaccinare antigripală a întârziat mult, aceasta fiind începută abia la 22 decembrie, pe când specialiștii recomandă ca imunizarea împotriva virusurilor gripale să înceapă încă din noiembrie.
Specialiștii atenționează că pentru evitarea îmbolnăvirilor trebuie respectate următoarele măsuri de protecție:
- adresarea imediată la medic, atunci când apar primele simptome de gripa, IACRS ori SARI;
- izolarea bolnavilor;
- evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare – femei gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
- spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;
- acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
- evitarea aglomeraţiilor, etc.
Amintim că anul trecut campania de imunizare a început în luna noiembrie. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, anul trecut în Moldova s-au înregistrat 132 cazuri de gripă, 24 dintre care au fost provocate de virusurile gripale de tip B, iar 21 de tip A (H1N1) şi 1 de tip A(H3N2). Din cauza virusului gripal, în 2014 au decedat 11 moldoveni, printre care doi copii.
Precizăm că, potrivit medicilor, vaccinul contra gripei sezoniere prezintă cea mai sigură metodă în prevenirea infecției și complicațiilor grave provocate de virusurile gripale. Din cauza modificărilor genetice și antigenice ale acestor virusuri, se recomandă administrarea vaccinului antigripal în fiecare an, înainte de începerea sezonului de gripă.
█ Articole relaționate: