Autor: Sorina Bujarov

A fost înregistrat un nou deces cauzat de gripă. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 de ani din Chișinău. Acesta a decedat la două săptămâni după ce a fost internat în Spitalul Clinic Municipal nr.1, unde a fost tratat de bronșită cronică. Potrivit specialiștilor de la Centrul Național de Sănătate Publică, bărbatul a decedat din motiv că s-a adresat târziu la medic.

Bărbatul a ajuns la medicul de familie încă la sfârșitul lunii ianuarie, când s-a plâns de febră, tusă uscată și slăbiciuni. Medicul l-a diagnosticat cu bronșită acută, după care i-a indicat tratament la domiciliu. Inițial simptomele acestuia s-au ameliorat, după care starea lui s-a agravat brusc. Astfel, la începutul lui februarie a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Municipal nr.1, unde a fost internat direct în secția de reanimare. Aici medicii au confirmat diagnosticul de bronșită acută.

„Doctorii de la spital au confirmat diagnosticul de bronsită acută. Cinci zile a fost tratat de această maladie, totuși starea bărbatului s-a agravat și mai mult. Ulterior, analizele de laborator au arătat că bărbatul s-a infectat cu virusul AH1N1. Virusul i-a provocat pneumonie, ceeea ce a și cauzat decesul. Parametrii vitali erau foarte slabi”, a declarat pentru Sănătate INFO, Ștefan Gheorghiță, specialist la Centrul Național de Sănătate Publică.

 Un nou caz de deces provocat de gripă. Cum putem deosebi virozele de gripă 

Amintim că acesta este al cincilea deces provocat de gripă din acest an. Specialiștii spun că acestea ar putea fi evitate, dacă oamenii s-ar adresa la timp la medic. „Problema nu este că virusul ar fi mai agresiv decât în anii precedenți, dar că oamenii se adresează târziu la medic, fie nu sunt vaccinați și virusul se manifestă mai agresiv sau că pacienții au maladii cronice, ceea ce îi face mai sensibili. Gripa nu este o viroză simplă, ea se manifestă mult mai repede, iar dacă nu se intervine la timp poate provoca chiar și deces”, a mai adăugat Gheorghiță.

Din cauza numărului mare de bolnavi de infecții virale acute și gripă, un liceu din raionul Briceni și o grădiniță din satul Cairaclia, raionul Taraclia au fost închise. Potrivit specialiștilor în sănătate publică, 50 la sută din copiii care frecventau instituția preșcolară și 25 la sută dintre elevii liceului din Briceni s-au îmbălnăvit de infecții virale acute. „Activitatea instituțiilor a fost sistată pentru a preveni sporirea numărului de bolnavi. Cât copiii sunt în vacanță în instituții au loc măsuri de dezinfectare. Până când nu se va trata ultimul copil bolnav, instituțiile vor fi închise. De asemnea, medicii de familie informează intensiv populația cu privire la măsurile de prevenire a infecțiilor virale dar și a gripei”, a afirmat Ștefan Gheorghiță.

 O femeie din Chișinău a decedat din cauza gripei sezoniere 

Cum putem preveni răspândirea gripei sezoniere

  • Adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală, tuse, febră, dureri de cap, greață, etc.
  • izolarea bolnavilor la domiciliu;
  • evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate, etc.;
  • spălarea pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia prin tuse sau strănut;
  • acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
  • șerveţelele de unică folosință trebuie folosite o singură dată și apoi aruncate;
  • evitarea locurilor aglomerate (transport în comun, piețe, competiţii sportive, congrese, conferinţe, etc).

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, de la începutul acestui an în Moldova s-au înregistrat 132 cazuri de gripă, 74 au fost înregistrate în Chişinău, 30 în Ungheni, 7 în Comrat, câte 4 în Călăraşi și Rezina, câte 3 în Orhei şi Soroca, câte 2 în Ceadîr-Lunga şi Taraclia şi câte un caz în Hîncești, Criuleni, Drochia şi Edineţ. 24 de cazuri au fost provocate de virusurile gripale de tip B, iar 21 de tip A (H1N1) şi 1 de tip A(H3N2). 

 

█ Articole relaționate:

Greşelile care agravează răceala şi gripa

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră