Autor: Sorina Bujarov

O femeie în vârstă de 45 de ani din Chișinău a decedat ieri seara din cauza gripei. Aceastea s-a infectat cu virusul AH1N1 – gripă sezonieră, după care a dezvoltat și pneumonie, ca complicație postgripală, explică responsabilii Centrului Național de Sănătate Publică.

Potrivit acestora, femeia a ajuns la Spitalul Clinic Municipal nr.1 vineri seara, fiind diagnosticată cu virusul gripal de tip A (gripă sezonieră). Deși a urmat tratamentul antigripal timp de patru zile, la scurt timp aceasta a dezvoltat pneumonie, după care decedat. Medicii spun că decesul a survenit ca o complicație postgripală gravă.

„Decesul nu a fost provocat de un virus neobișnuit, ci de virusul gripei sezoniere. Deși a primit tratamentul corespunzător, boala s-a manifestat foarte agresiv, astfel că medicii nu au mai putut să-i salveze viața. Astfel de cazuri se întâmplă foarte rar”, a precizat pentru Sănătate INFO Constantin Spînu, directorului adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică.

  Copiii de până la doi ani, cei mai afectați de pneumonie. Numărul cazurilor înregistrate în Moldova s-a dublat 

Potrivit datelor prezentate de Centrul Național de Sănătate Publică, în primele cinci săptămâni ale acestui an în Republica Moldova au fost înregistrate șase cazuri de gripă sezonieră, dintre care cinci pacienți au ajuns la spital în stare gravă. Specialiștii precizează că din totalul cazurilor de gripă înregistrate pe teritoriul țării, cinci pacienți s-au infectat cu virusul gripal de tip B, iar un pacient cu virusul gripal de tip A. Femeia decedată fiind cea dea două persoană din Moldova care s-a infestat cu virsusul gripal de tip A. Amintim că vaccinul antigripal existent în Moldova protejează doar împotriva virusului gripal de tip A. Deocamdată nu se știe dacă femeia era sau nu vaccinată.

De la începutul acestui an, aproximativ 1.100 de moldoveni au fost internați în spital cu diagnosticul de gripă, infecții acute respiratorii, pneumonii, etc. 

 

 Articole relaționate:

Greşelile care agravează răceala şi gripa

Gripa de anul acesta ar putea lovi mai puternic decât în alţi ani. Ce recomandă specialiştii 

Ce facem când copiii au febră