Autor: Parascovia Sula
Odată cu schimbările de temperatură crește și numărul bolnavilor cu viroză. Problema afectează în special copiii, spun medicii, care precizează că unele spitale din Capitală cu greu fac față fluxului mare de pacienți.
Printre acestea se numără și Spitalul Clinic Municipal nr.1 de copii. Medicii de aici spun că de când a început sezonul virozelor, uneori sunt nevoiți să amenajeze paturi în camere adiționale sau pe coridoare, pentru a face față numărului mare de pacienți.
Ludmila este una dintre sutele de mămici care au ajuns la spital din cauza virozelor. Fetița ei în vârstă de cinci luni a fost spitalizată din cauza unei infecții virale acute, pe care ar fi luat-o după ce s-ar fi expus patologii în public. „La început avea o viroză, apoi s-a transformat în bronșită. Suntem aici de la începutul săptămânii. Primim medicamente, inhalații, injecții. Aici e foarte multă lume și locuri, practic nu mai sunt.”, afirmă mămica, spune că prima date vede atâția copii mici internați în spital.
Din cauză că nu respectă măsurile de protecție împotriva infecțiilor recomandate de medici, unii copii ajung să fie spitalizați chiar și de câteva ori în lună. Este și cazul unui băiețel de numai patru luni, care a ajuns în spital deja a doua oară în ultimele câteva săptămâni. „Am fost internați pe 31 decembrie, dar luni, din nou ne-am adresat cu complicații”, mărturisește mămica, vădit îngrijorată.
În prezent în Spitalul Clinic Municipal nr.1 de copii sunt internați 150 de micuți, cu 10 mai mult decât capacitatea maximă a spitalului. Administrația instituției medicale spune că au fost zile când numărul celor internați a ajuns la aproximativ 200. Pentru a face față situației, medicii direcționează unii copii la alte spitale, asta în cazul în care nici paturile amplasate în saloane și coridoare nu sunt suficiente.
„Dacă anul trecut prevalau bolile diareice acute, anul acesta avem o creștere bruscă, dublă practic de infecții virale. Unitatea de primiri urgente este suprasolicitată. Pe parcursul nopții ne descurcăm cu greu. Se spitalizează copiii de vârstă fragedă foarte gravă. Iar acum, în biroul șefei de secție noi ținem copii, pentru că au avem paturi libere în saloane”, a afirmat pentru Sănătate INFO directorul spitalului, Ștefan Calancea. Potrivit acestuia, zilnic în spital sunt internați, în medie, 25 de micuți, majoritatea fiind de vârstă infantilă.
Pediatrii spun că în astfel de cazuri o responsabilitate mare o poartă părinții. Aceștia ar trebui să fie mai precauți în perioada rece a anului și să nu expună copiii la virusuri, prin evitarea locurilor aglomerate. „Adresările au crescut, în special, în zilele de sărbători. Ar fi bine ca în perioada rece a anului atât copiii, cât și adulții, să evite locurile aglomerate și contactul cu cei bolnavi”, atenționează pediatrul Larisa Gangur. O măsură de profilaxie în astfel de cazuri, spune medicul, este consumul a cât mai multe lichide.
Spitalul Clinic Municipal V.Ignatenco, de asemenea, este supraîncărcat cu pacienți. Medicii de aici spun că de la începutul anului în spital au fost internați aproximativ 40 de copii cu diagnosticul de pneumonie.
„La noi ajung cei care deja dezvoltă complicații ale infecțiilor virale. De la începutul lunii ianuarie aici au fost internați aproape 40 de copii cu diagnosticul de pneumonie – 25 în prima săptămână, iar 12 în a doua. E vorba atât de copii, cât și de adolescenți”, a precizat Rodica Lavrov.
Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, de la începutul anului în țară au fost înregistrate 3.421 de cazuri de infecţii virale. Dintre aceștia, aproximativ 300 de persoane au avut nevoie de spitalizare.
█ Articole relaționate: