Autor: Sorina Bujarov

Rudele ministrului Sănătății au prejudiciat bugetul statului cu sume impunătoare de bani. Este vorba despre mama Ruxandei Glavan, Adela Glavan care acum ocupă funcția de director al Asociației Medicale Teritoriale „Centru”. Potrivit ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, aceasta a pierdut un dosar la CEDO, însă  despăgubirile au fost suportate de către bugetul de stat. Într-o conferință de presă, ministrul Justiției a declarat că aceasta se numără printre persoanele responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO, din cauza cărora statul a plătit sume mari de bani drept despăgubiri morale sau materiale persoanelor care au avut de pătimit.  

Adela Glavan se numără printre cele 37 de persoane pe care Ministerul Justiției intenționează să le acționeze în judecată. Asta pentru a compensa banii oferiți drept prejudicii morale și materiale moldovenilor care au câștigat procesele de judecată la Înalta Curte de la Strasbourg. Despăgubirile au fost plătite de Guvern pentru repararea drepturilor încălcate cetățenilor care și-au găsit dreptate la CEDO.

„A sunat ceasul ca cei care greșesc să plătească pentru greșeli. Mai ales când este vorba despre cetățeanul Republicii Moldova. Ministerul Justiției lansează astăzi, în premieră, acțiuni civile de regres asupra persoanelor care ocupă funcții înalte în stat, în special în sistemul judecătoresc, organele procuraturii, dar și în alte instituții publice, precum și în structurile administrațiilor publice locale, ale căror acțiuni sau inacțiuni au determinat și au contribuit semnificativ la încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului”, a declarat ministrul Justiției în conferința de presă organizată în această dimineață.

 Cazuri de malpraxis, câștigate la CEDO în 2013. O gravidă din Turcia a murit din neglijența doctorilor, iar o româncă a rămas fără uter, din același motiv 

Potrivit Agentului Guvernamental la CEDO Marin Gurin, Adela Glavan figurează în dosarul „Radu”, care a fost câștigat la CEDO încă în 2014. L. R. este moldoveanca care și-a făcut dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce a pierdut în instanțele naționale. Femeia pierdut sarcina pe fond de stres, după ce Adela Glavan ar fi divulgat informații cu caracter personal administrației instituției în care lucra L. R.  Aceasta a rămas gravidă cu gemeni în urma unei proceduri de inseminare artificială, iar doctorii au furnizat această informație șefului ei. În scurt timp angajații și studenții de la Academia de Poliție  au aflat că L. R. a recurs la această metodă. Soțul ei a fost nevoit chiar să-și schimbe locul de muncă, iar femeia a pierdut sarcina.

L. R. a rămas însărcinată în 2003. Ea și soțul ei au decis să recurgă la inseminare artificială, iar procedura a fost efectuată la Centrul pentru Reproducere și Genetică Umană din cadrul Institutului Mamei și Copilului. Pe atunci, femeia activa în calitate de lector la Academia de Poliţie. Din cauza sarcinii, L. R era nevoită să lipsească frecvent de la serviciu, motiv pentru care angajatorul a solicitat de la clinica unde aceasta primea tratament informaţii despre motivele concediului său medical.

Aceștia au refuzat să ofere așa informații, în schimb Adela Glavan, șefa policlinicii unde gravida se afla la evidență ar fi oferit informații cu carcacter personal, motiv din care se și găsește în lista persoanelor responsabile de condamnarea Moldovei la CEDO. Adela Glavan ar fi prejudicat statul cu aproximativ 6.000 de euro, bani pe care Guvernul i-a plătit L. R. drept despăgubiri morale, după ce a câștigat procesul la CEDO. 

În acest caz „Curtea a constatat în unanimitate violarea art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Insntanța a notat că relevarea informației către angajatorul reclamantului a unor detalii senzitive cum este sarcina acesteia, starea sănătății și tratamentul primit constituie o ingerință în dreptul la respectul vieții private”.

Contactată de Sănătate INFO, Adela Glavan a declarat că își asumă responsbailitatea pentru toate documentele pe care-și pune semnătura și că, în caz că va exista o hotărâre judecătorească finală care să o oblige să plătească despăgubiri gravidei în cauză, o va face. „Evenimentul dat s-a produs în anul 2003 - 2004. Pe atunci exista legea despre poliție, care ne obliga să-i oferim informații. Pe atunci nu erau încă elaborate legile ce țin de păstrarea confedianțialității cu carcater personal și altele.Văd dați seama că între timp au trecut 12 ani, iar lucrurile s-au schimbat. Informația care a apărut astăzi trebuie confirmată și dacă va fi o hotărâre care mă va obliga și care va spune că sunt vinovată o să mă conformez”, a declarat Adela Glavan.  

 

█ Articole relaționate:

Cine este viitorul ministru al Sănătății - averi, firme și contracte 

Firma fondată de ministrul Ruxanda Glavan și-a schimbat denumirea după ce aceasta a ajuns șef la Sănătate

O moldoveană și-a făcut dreptate la CEDO. Femeia a pierdut o sarcină, după ce medicii au comunicat șefului ei că a recurs la inseminare artificială