Autor: Elena Cioina

Un doctor de familie de la Centrul Medicilor de Familie Dondușeni a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru neglijență în serviciu și răspândirea tuberculozei într-o grădiniță de copii din oraș. De asemenea, acestuia i s-a interzis să profeseze pe o perioadă de doi ani. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bălți, dar e cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție.

În acest dosar a fost anchetat și medicul dermato-venerolog, dar urmărirea penală în privința lui a fost încetată, întrucât acesta a murit. Potrivit procurorilor, medicul de familie se face vinovat de faptul că în 2011 a stabilit incorect diagnosticul de boală al unei educatoare de la grădinița „Luceafărul” din orașul Dondușeni. Astfel, acesta a admis infectarea cu tuberculoză a copiilor și altor angajați ai instituției preșcolare.

Pe cinci septembrie, femeia s-a adresat medicului de familie, acuzând dureri în piept, accese de sufocare, slăbiciuni şi tuse. După ce a făcut radiografia cutiei toracice şi a alte investigaţii medicale, pacienta a fost diagnosticată cu „Bronşita cronică bilaterală”. Medicul i-aprescris tratament la domiciliu și i-a cerut femeii să vină la un control repetat peste două săptămâni.

█  Era trimis în mormânt, dar l-au salvat niște jurnaliști americani. Povestea unui moldovean afectat de una dintre cele mai devastatoare boli din lume 

Deşi pacienta se afla la evidenţa specialiştilor, fiind din grupul de risc sporit pentru expunere la infecţia cu tuberculoză, medicul de familie nu a asigurat monitorizarea tratamentului şi supravegherea în dinamică a stării de sănătate a acesteia. Astfel, deşi pacienta nu a repetat controlul medical, chiar dacă tratamentul prescis de medic s-a dovedit ineficient, acesta nu a informat instituțiile abilitate (Centrul de sănătate publică teritorial, angajatorul salariatului suspectat de o boală social-periculoasă) despre necesitatea suspendării activităţii educatoarei până la stabilirea unei diagnoze clare.

Peste o lună, educătoarea a trecut de rând cu alți angajaţi ai grădiniţei examenul medical obligatoriu la medicul-dermatovenerolog. Și acesta a examinat-o superficial fără să țină cont de înscrierile privind starea nesatisfăcătoare a sănătăţii educatoarei şi fără să-i efectueze setul de investigaţii obligatorii. Medicul a aplicat ștampila „admis la lucru”. Astfel, paciența a continuat să lucreze la grădiniță până în luna aprilie 2012, fără să știe să suferă de tuberculoză. Atunci, în urma unui alt examen medical, a fost diagnosticată cu tuberculoza pulmonară şi spitalizată în regim de urgenţă la Dispensarul ftizio-pneumologic din Municipiul Bălţi.

În urma investigațiilor epidemiologice la grădiniţa „Luceafărul”, medicii epidemiologi au stabilit că patru copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar alți 65 au fost infectați.

 

█ Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare