Redactor: Sorina Bujarov
Legea antifumat care va intra în vigoare şi în România, din 16 martie 2016, a pus pe jar mulţi proprietari de restaurante care se aşteaptă la un recul al afacerilor cu cel puţin 10-15%. Românii cu afaceri în străinătate, în țări unde fumatul demult a fost interzis în localurile publice, spun însă că cu timpul lucrurile se pot redresa, iar clienţii pot reveni în localuri, chiar dacă nu pot fuma în spaţii închise.
O lege care nu permite fumatul în interior se aplică încă din 2011 în Spania. Adevărul a iniţiat un demers jurnalistic pentru a afla cum s-au adaptat localurile spaniole la legea antifumat. Cel mai bun exemplu îl dau chiar românii care au restaurante deschise în Spania. Aceștia spun că introducerea legii antifumat a afectat inițial piaţa localurilor, însă atât proprietarii cât și clienții s-au adaptat repede la noilor norme.
Ruxandra Ulici Focsa, originară din Oradea, este managerul restaurantului „Acasă” din Velilla de San Antonio, Madrid. Localul are specific românesc şi este şi locul de întâlnire al mai multor români care trăiesc la Madrid. Restaurantul a fost deschis în 2006, iar din 2011 în Spania a fost introdusă legea antifumat.
„Această lege a afectat multe restaurante şi baruri din Spania. Dar au existat localuri care, în limita spaţiului de care dispuneau, au deschis terase unde să se poată fuma. Pentru că noi am avut ceva spațiu am decis să amenajăm o terasă pentru fumători”, a declarat Ruxandra Ulici Focsa.
█ UPDATE// Legea anti-tutun, declarată constituțională, a fost promulgată de președintele României
Jurnalistul român Alin Săcăcean de la publicaţia România Expres din Spania susţine că după ce s-a introdus legea antifumat comportamentul clienţilor de restaurante s-a modificat.
„Mulţi au început să iasă la retaurant cu familia. Iau masa împreună şi pot veni şi cu copiii la local”, a precizat Alin Săcăcean.
Cât despre încălcarea legii de către proprietarii restaurantelor nici nu se pune problema – „Amenzile sunt foarte mari, iar controalele foarte dese”, spune Ruxandra Ulici Focsa. Ea spune că cei care ţin să fumeze la restaurant acceptă mici comproimisuri, mai ales iarna. „Chiar dacă este frig şi clientul vrea să fumeze, merge şi serveşte masa la terasă”, mai spune managerul restaurantului „Acasă”.
Proprietarii români de restaurante cu specific Spaniol din Bucureşti spun că şi în România va trebui să se respecte legea care nu permite fumatul în spaţii publice.Mai mult, unele localuri au început deja să afișeze în saloane că fumatul este interzis, iar scrumierele au fost luate de pe mese.
Proprietarii români de restaurante au luat deja în calcul unele scăderi ale încasărilor din momentul aplicării legii, însă spun că acestea sunt de scurtă durată. „Avem deja o locație în care nu se fumează. Este vorba de City Cafe de la Piața Charles de Gaulle. În primele trei luni am avut un recul al vânzărilor de 10-15%. În timp, încasările și-au revenit, semn că mulți au înțeles“, a declarat Marian Alecu, acționar minoritar la City Grill.
█ Peste doi ani şi adulții ar putea avea „interzis” la cumpărarea ţigărilor
În același timp, proprietarii de restaurante susțin că și consumatorii trebuie să știe că trebuie să respecte legea. „Este și obligația clienților să știe că nu se fumează în spații închise. Acest lucru va fi permis doar la terasă“, a afirmat Cătălin Mahu, proprietar al rețelei de restaurante La Mama.
Unii patroni nu au aștepat ca legea să fie promulgată și au zis că au purces la interzicerea fumatului în saloane. „De mâine vom interzice fumatul într-unul din restaurantele noastre. Vom amenaja spații de fumat în fața restaurantului pentru clienți și în spatele acestuia pentru angajații fumători“, a precizat Sorin Barbu, proprietar al restaurantelor Alioli, pentru Adevărul.
Proprietarii de restaurante s-au pus la punct și cu efectele introducerii acestei legi în Statele Unite. „Eu merg destul de des în America. Acolo, la introducerea legii antifumat în restaurante, a fost resimțită în încasări pentru câteva luni, apoi lucrurile și-au revenit“, a mai precizat Marian Alecu.
În unele cazuri, reprezentanții localurilor se bucură și de sprijinul anumitor categorii de clienți în interzicerea fumatului. „După ce am postat pe Facebook că interzicem fumatul, ne-am bucurat de sprijinul persoanelor de gen feminin. Femeile sunt poate mai atente la sănătate, pentru că sunt și mame și simt nevoia să ia masa la local împreună cu întreaga familie“, a mai adăugat Sorin Barbu.
█ Articole relaționate:
Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele
Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal