Redactor:  Sorina Bujarov

Cea mai mare şi importantă organizaţie medicală din Norvegia propune interzicerea vânzării ţigărilor nu doar minorilor, ci și adulților. Asta pentru ca țara să reușească până în 2035 să creeze o societate liberă de fumat. Iniţiativa leglislativă a fost înaintată de Asociaţia Medicală Norvegiană şi prevede ca persoanele născute după anul 2000 să nu mai aibă voie să cumpere ţigări. Prevederea ar urma să intre în vigoare în 2018. 

Demersul este realizat în special pe lângă guvernul de la Oslo. Specialiştii din această țară susţin că accesul la produsele din tutun nu reprezintă un drept fundamental al omului, de aceea ar trebui interzis, scrie Independent.

 Țigările electronice, eliberate doar de către medici 

„Ştim cu siguranţă că fumatul va fi interzis până în anul 2035. Măsura pe care o susţinem acum este doar o etapă în cadrul acestui demers. Tinerii nu ar trebui să-şi înceapă viaţa fumând. Ministrul Sănătăţii a declarat de nenumărate ori că unul din principalele obiective ale ţării trebuie să fie eradicarea fumatului, prin împiedicarea tinerelor generaţii să devină dependente de fumat. Prevederea înaintată de noi asta şi prevede, ca atunci când vor ajunge la majorat, tinerii de azi să nu cadă pradă tutunului”, a declarat Marit Hermansen, preşedinta Asociaţiei Medicale Norvegiene.

Scopul proiectului este de a opri vânzarea de produse din tutun către tinerii care au împlinit 18 ani – vârsta legală la care cetăţenii Norvegiei pot achiziţiona produse din tutun. Pentru că a fost ales anul 2000 ca dată de început, măsura va intra în vigoare abia în 2018.

█ Industria tutunului pierde tot mai mult teren la nivel mondial 

În momentul de faţă, intenţiile Asociaţiei Medicale Norvegiene nu sunt susţinute de membrii conducerii politice a regatului. Partidele, precum cel Conservator, Laburist sau cel Creştin-Democrat consideră ideea ca fiind nerealizabilă. Conform unor statistici, în anul 2013 peste 32% dintre norvegieni erau fumători. Procentul este mai redus faţă de cel din anul 2008, care a fost de 36%. Totodată, se cunoaşte faptul că 7% dintre tinerii norvegieni au declarat că fumează zilnic.

 

 Articole relaționate:

E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal