Redactor: Sorina Bujarov 

În România, tot mai mulţi bebeluşi ajung la spital cu simptome ale unei infecţii puternice, care le pune viaţa în pericol. Aproximativ 15 copii sunt acum internaţi la spitalul „Marie Curie” din Bucureşti. Cei mai mulţi dintre ei sunt din Piteşti şi comunele învecinate. La acelaşi spital a fost adusă şi o fetiţă din Craiova. Medicii încearcă să afle care este cauza acestor infectări atât de răspândite.

Între timp, în judeţul Argeş s-a decis ca medicii de familie să-i consulte pe toţi copiii cu vârste de până la 2 ani. Iar procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul bebeluşului mort săptămâna trecută din cauza infecţiei bacteriene, scrie TVR.

Toţi bebeluşii au simptomele sindromului hemolitic uremic, o infecţie provocată de o bacterie extrem de agresivă. Aceasta emană o toxină care le slăbeşte organele interne şi le atacă rinichii. Ca să supravieţuiască, au nevoie de dializă. Copiii ar fi putut lua bacteria din apă sau din carne, lapte şi ouă care nu au fost gătite suficient. Autorităţile sanitare încearcă să găsească o cauză comună a îmbolnăvirilor. 

█ Alertă medicală în mai multe țări, din cauza unui virus care afectează în special gravidele 

Direcţia de Sănătate Publică Argeş a anunţat că, începând de miercuri de la ora 18.30 şi până azi la ora 8.00 au fost preluate, în urma apelului la 112, 13 cazuri de sindrom hemolotic uremic. “Cinci cazuri au fost transferate la Spitalul de Pediatrie din Piteşti (în investigaţii), alte patru cazuri la Secţia de Contagioase (rotavirus) şi patru cazuri la Spitalul Municipal Câmpulung (boală diareică, formă uşoară)” se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Alţi 14 copii, cei mai mulţi din judeţul Argeş, au fost transportaţi zilele trecute la clinicile din Bucureşti cu infecţii digestive acute. Unul dintre ei, o fetiţă de 11 luni, a murit din cauza complicaţiilor.

Medicii de la “Marie Curie” au anunţat că trei din cei 11 copii internaţi în spital sunt la Terapie Intensivă în stare foarte gravă, în timp ce alţi trei nu au avut nevoie de dializă. Până acum, toate datele indică prezenţa bacteriei E.coli, care poate fi luată din alimente preparate necorespunzător.

„E un tip de bacterie extrem de agresiv pentru ca atacă peretele vascular al organelor importante începând cu rinichii. E un tip de septicemie foarte gravă", a declarat, joi, dr. Mihaela Bălgrădean, directorul Clinicii de Pediatrie de la Spitalul “Marie Curie”.

Ministerul Sănătăţii a demarat o anchetă în cazul bebeluşilor internaţi la spitalul „Marie Curie” cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic şi a precizat că doar la unul din cazuri s-a confirmat, până acum, infecţia cu E.coli. Este vorba despre un copil cu vârsta sub un an, transferat în stare gravă la Spitalul Marie Curie, şi care a decedat pe 4 februarie, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.

 Ce este sepsisul - cea mai periculoasă reacție a organismului la infecții 

O echipă de medici epidemiologi, infecţionişti şi de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, Institutului National de Sănătate Publică şi a Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” s-a deplasat la Piteşti pentru a verifica modul in care se desfăşoara ancheta epidemiologică “Principala preocupare a Ministerului Sănătăţii este depistarea cât mai urgentă a cauzelor care au dus la îmbolnăvirea copiilor din judetul Argeș” se arată într-un comunicat al ministerului Sănătăţii.

  

 Articole relaționate:

 Un nou caz de deces provocat de gripă. Două instituții de învățământ au fost închise din cauza numărului mare de bolnavi 

 Bolile cronice ucid tot mai mulți moldoveni. Topul maladiilor care au provocat cele mai multe decese în 2014 

 Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor