Redactor: Parascovia Sula

Mai multe serii a medicamentului antispastic „No-Spa” urmează să fie retrase din farmaciile din țara vecină – Ucraina. Autoritățile ce monitorizează piața farmaceutică din Ucraina spun că există suspiciuni precum că aceste loturi de preparate ar fi contrafăcute și că există îndoieli în privința inofensivității acestora.

Pe 9 februarie Serviciul de Stat al Ucrainei cu privire la medicamente a emis o dispoziție ce prevede interzicerea comercializării și utilizării în tratamentul pacienților a 18 serii de medicamente „No-Spa”. Loturile date sunt produse de compania farmaceutică ungară „Chinoin”. Responsabilii din domeniu spun că decizia este una temporară și că comercializarea medicamentelor va fi interzisă până când experții vor stabili cu exactitate provenineța seriilor date și dacă acestea pot fi consumate. 

 Publicitatea la medicamente, monitorizată mai strict în Moldova

Mai exact, interdicția de comercializare vizează următoarele serii a medicamentului „No-Spa”, de 40 mg - 2V049, 2V050, 2V072, 2V075, 2V106, 2V132. Acestea sunt vândute sub formă de comprimate, în sticluțe. Pe lângă acestea vor fi retrase și seriile 2V049, 2V110, 2V111, 2V112, 2V113 - „No-Spa” sub formă de pastile, ambalate în blistere. De asemenea, interdicția la comercializare vizează și seriile 2-2V080, 2V088, 2V095, 2V103, 2V115, 2V116, 2V133 – „No-Spa”, tablete de 40 mg, ambalate în container de plastic, scrie Pharma.

Responsabilii ce monitorizează piața farmaceutică din Ucraina informează că agenții economici care au în lotul lor de medicamente aceste serii de „No-Spa” trebuie să le scoată din comercializare imediat. De asemenea, persoanele care le au cumpărate pentru uz personal trebuie să înceteze să le mai administreze și să obteze pentru un alt preparat.

No-Spa este un medicament antispastic.

█ Articole relaționate:

Moldovenii cumpără medicamente ca la piață. Doctorii eliberează rețete nevalide, iar farmaciștii închid ochii la aceste ilegalități 

Scandal cu învinuiri de malpraxis. Medicii au făcut operații de înlocuiri de șold cu implanturi meșterite din bucăți de la diferite dispozitive 

CAMPANIE// Un spital, implicat într-un proces de malpraxis, după ce din instituție au fost furate medicamente esențiale