Autor: Sorina Bujarov

Procedura de numire în funcție a directorului general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină nu trebuie să fie modificată, sunt de părere experții Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO). Aceștia spun că inițiativa înaintată de către Ministerul Sănătății în care se propune ca directorul CNAM să fie numit de către Guvern, fără să treacă prin concurs, nu trebuie susținută.

„Nu susținem proiectul de Hotărâre de Guvern, ce prevede ca directorul CNAM să fie numit în funcție direct de către Guvern, fără să treacă prin concurs. Noi credem că Consiliul de Administrație al instituției trebuie să aibă un cuvânt de spus la selectarea directorului. Noi credem că o procedură de discuții cu privire la candidații pentru funcția de director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină este foarte benefică”, a precizat Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), în cadrul unei conferințe de presă.

 Ministerul Sănătății vrea un control mai mare asupra directorului CNAM 

De aceeași părere sunt și experții în sănătate, care afirmă că prin această propunere Guvernul dă de înțeles că nu își dorește depolitizarea instituțiilor statului, așa cum afirmă public.

„În conformitate cu Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, Compania Naţională de Asigurări în Medicină este organizaţie de stat autonomă, inclusiv cu autonomie financiară, nonprofit, şi se înfiinţează de către Guvern. Modificările și completările ce se propun la Statutul CNAM contravin acestei Legi, pentru că nu conțin nicio normă care să asigure că – directorul general al CNAM se numește în baza unui concurs având la bază criterii de profesionalism, integritate, în afara politicii, etc”, afirmă Ghenadie Țurcanu, expert în sănătate și coordonator de programe la Centrul PAS. Specialistul mai precizează că aceste prevederi sunt incluse în art.12., alin.(1) din Legea nr.1585 din 27.02.1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală. „Putem conchide că prin aceste modificări, Guvernul nu vrea să asigure depolitizarea instituțiilor. Astfel, angajamentele asumate față de partenerii de dezvoltare rămân a fi vorbe goale”, declară Ghenadie Țurcanu.

Vom preciza că Ministerul Sănătății propune ca directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină să fie numit în funcție direct de către Guvern, fără a trece prin concurs, așa cum prevede statutul actual al instituției. Proiectul de Hotărâre de Guvern va fi discutat în ședința de astăzi a Executivului, fără să fie supus dezbaterilor publice. Asta deși documentul vizează o instituție care anual gestionează miliarde de lei – banii sănătății.  

 

 Articole relaționate:

Încă un moldovean hărtuiț de stat pentru că nu are bani să plătească asigurarea medicală. „Pot să vină să-mi ia și zilele, eu tot n-am de unde să iau acești bani“ 

Moldovenii, ignorați de stat după ce nu mai au bani pentru polița medicală. „Tocmai în situaţia când oamenii ajung să aibă cel mai mult nevoie de servicii medicale, statul îi lasă pe cont propriu” 

Dormiți liniștiți crezând că n-aveți datorii la stat? Verificați dacă ați achitat polița medicală. „Firma am lichidat-o, în schimb pentru poliță trebuia să achit 16.000 de lei”