Autor: Irina Miron

Instituțiile de învățământ medical oferă în acest an 1.500 de locuri pentru tinerii care vor să-și facă o carieră în sănătate. Colegiile de medicină de la Chișinău și Ungheni au început deja admiterea și oferă în total peste 850 de locuri. Cele mai multe oferte sunt pentru specialitățile asistent medical, moaşe, asistent igienist, felcer, laborant farmacist, infirmieri şi tehnicieni dentari.

Cea mai solicitată specialitate rămâne cea de asistent medical. La ea aspiră, până acum, aproximativ 250 de absolvenți de gimnaziu și liceu. „Având în vedere că aproape jumătate dintre elevi au picat bacul, s-ar putea să fie puţine solicitări. Sperăm să avem un flux mai mare de studenţi în turul al doilea”, a spus Ala Manolache, directorul Colegiului Naţional de Medicină şi Farmacie.

„În cazul în care nu vom reuşi să acoperim locurile planificate, o să facem o solicitare ca să ni se permită să îi primim şi pe cei care au picat examenul  de bacalaureat”, a adăugat Diana Beşliu, secretar al Comisiei de admitere la Colegiul de Medicină din Ungheni.

În același timp, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” propune 750 de locuri, dintre care 500 vor fi cu bursă de stat. Admiterea la această instituție va începe la 16 iulie și se va încheia pe 27. Cele mai multe locuri, aproape 500, sunt oferite pentru specialitatea medicină generală. La facultatea de stomatologie sunt planificate 105 locuri şi la farmacie - 100.

Deși aproape jumătate dintre absolvenții de liceu din acest an au picat examenul de bacalaureat, responsabilii de la Ministerul Sănătății, care se ocupă de înscrierea la studii medicale, precum și cei de la Ministerul Educației, se arată siguri că vor reuși să acopere toate locurile planificate. „Noi nu am avut niciodată probleme la capitolul admitere la medicină. E un domeniu foarte solicitat”, a precizat Alexandru Holostenco, șef adjunct al Direcției Management al Cadrelor Medicale de la Ministerul Sănătății.

„De obicei, 3 % dintre studenții de la Medicină vin de la colegii, cu ei sigur nu vor fi probleme, mai sunt și cei care au ratat șansa anul trecut și pot fi admiși anul acesta”, a adăugat Nadejda Velișco, șefa Direcției Învățământ Superior de la Ministerul Educației.

În premieră, anul acesta tinerii vor putea să depună dosarele la mai multe universități și la mai multe specialităţi concomitent. Turul doi de admitere se va desfășura, în toate instituțiile, în perioada 1-10 august.

 

Articole relaționate:

Sunt gata să salveze vieți. Peste 800 de absolvenți ai Universității de Medicină au dat jurământul lui Hippocrate