Redactor: Elena Cioina
Peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut deja de pe piața din România în ultimii ani, dintre care 700 numai în 2015. Declarația îi aparține președintelui Asociației Producătorilor de Medicamente Generice de la București, Dragoș Damian.
De vină ar fi cadrul fiscal și a politica de prețuri complet nefavorabilă industriei producătoare de medicamente generice. În consecință, mii de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut de pe piață, iar linii întregi de producție de medicamente cu prescripție au fost închise, a adăugat Damian în cadrul unei conferințe de presă, scrie revista online MEDICA.
„Conform datelor Asociației, peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut deja de pe piață în ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au dispărut numai în 2015. Când vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu preț accesibil, acele medicamente esențiale pentru milioane de pacienți, mai ales pentru cei cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum boli cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator”, a adăugat președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice de la București.
Totodată, APMGR atrage atenția că, în ultima perioadă, aproape 500 de salariați au fost disponibilizați, iar această tendință va continua dacă autoritățile mențin același cadru de reglementare. „Producătorii locali vor fi forțați să își închidă facilitățile de producție din România, să își reducă drastic portofoliul de produse, să facă disponibilizări și să amâne investiții în site-urile de producție locale. Toată industria producătoare de medicamente generice trece, de peste patru ani, printr-un proces periculos de decapitalizare și decompetitivizare în condițiile în care companiile membre APMGR au plătit pentru taxa clawback peste un miliard de lei în perioada 2012 — 2015”, a spus reprezentantul APMGR.
Dragoș Damian a solicitat Parlamentului să aprobe de urgență introducerea calculului diferențiat al taxei clawback pentru a opri dispariția medicamentelor cu preț accesibil în contextul în care proiectul de lege care prevede această formulă de calcul pentru medicamentele generice mai are nevoie doar de votul Comisiei pentru buget, finanțe, bănci din Camera Deputaților și al plenului forului pentru a fi adoptat.
“În acest moment, depinde doar de parlamentari și de oamenii politici să oprească declinul industriei farmaceutice locale și să se asigure că pacienții își găsesc medicamentele de zi cu zi în farmacii. Trebuie să subliniem că introducerea calculului diferențiat al taxei clawback nu are niciun efect asupra bugetului de stat, dimpotrivă, el va avea efecte pozitive, pentru că medicamentele ieftine vor rămâne pe piață și nu vor fi înlocuite de alternative mai scumpe”, a mai susținut președintele APMGR.
Notă: Clawback este o taxă aplicată în industria farmaceutică și presupune ca toți producătorii de medicamente să contribuie la finanțarea sistemului public de sănătate cu o sumă de bani ce variază între 5% și 11%, din veniturile realizate prin vânzarea produselor.
█ Articole relaționate: