Autor: Sorina Bujarov

După ce ieri presa a anunțat că mai multe medicamente se scumpesc din cauza devalorizării leului, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale vine cu precizări. Autoritatea recunoaște că cele aproximativ 400 de medicamente se vor scumpi, dar insistă că jurnaliștii ar fi încurcat anumiți termeni, care din punct de vedere al consumatorului nu schimbă situația.

Astfel, responsabilii de la instituție afirmă că prețul celor aproximativ 400 de preparate farmaceutice a fost reînregistrat. Asta înseamnă, spun specialiști AMDM, că importatorii au înregistrat un nou preț la aceste medicamente, care este direct dependent de fluctuațiile valutare. Adică în valută străină prețul acestor medicamente a rămas practic același, pe când în lei medicamentele au un preț de înregistrare mai mare.  Unele vor fi mai scumpe chiar și cu câteva mii de lei.

De exemplu, prețul de înregistrare a medicamentului „Perjeta” destinat tratamentului cancerului de sân era anul trecut 2.607,94 de euro, iar în 2016 – este de 2.574,70 de euro. Din cauza devalorizării monedei naționale în acest an preparatul va fi mai scump cu 4.689,56 lei și va ajunge la 55.392,87 de lei. Vom mai preciza că, potrivit legislației statul face achiziții de produse în lei și nu în euro, ceea ce înseamnă că va cheltui mai mulți bani pentru procurarea inclusiv a medicamentelor.

 Avertismentul experților europeni privind efectele adverse grave ale unui medicament 

Un alt exemplu, preparatul „Doxi-Hem” importat de Hemofarm AD din Serbia, a fost înregistrat în 2015 cu prețul de 2.39 euro, care rămâne neschimbat și în 2016, pe când în lei anul trecut acesta a costat 46 de lei 47 de bani, iar în 2016 - 51 de lei și 42 de bani. Vom preciza că acesta este prețul de la producător. Importatorii mai au însă cheltuieli de transport, de asigurare, de devamare, de control al calității și TVA, în consecință medicamentul ajunge să fie vândut la un preț și mai mare decât cel de înregistrare.

„Menţionăm, că în Ordinul aprobat de Ministerul Sănătăţii la data de 15.02.2016 preţurile în valută străină sunt în scădere cu 7,60% faţă de anul 2015, iar în moneda naţională – în creştere cu 1,71%. Acest fenomen se explică prin deprecierea leului moldovenesc în raport cu valutele străine”, scrie în comunicatul Agenției Medicamentului și dispozitivelor Medicale.

Responsabilii de la Agenție afirmă că aceste scumpiri (în lei) vor fi resimțite de pacienți, dar și de către stat în aproximativ jumătate de an, întrucât medicamentele respective disponibile acum în stocuri se vor vinde până atunci la prețul de anul trecut. Adică prețurile noi vor fi valabile pentru stocurile care urmează să fie importate de către Moldova.

Totodată, Agenția Medicamentului anunță că la alte 25 de preparate farmaceutice prețul a fost reevaluat, fără să spună clar în comunicatul de ieri, dacă acesta s-a micșorat ori s-a mărit. Astăzi, instituția precizează că, de fapt, e vorba de diminuarea prețului. Totuși în anexa nr.2 din ordin acest lucru din nou nu este precizat. Costul acestor medicamente a fost modificat din cauză că a fost înregistrat și un preț nou la medicamentele originale. În comunicatul AMDM se spune că „Prețul genericelor nu trebuie să fie mai mare decât 75% din costul originalelor”.

 Un alt medicament retras din farmaciile din Moldova 

În acelaşi context, Agenția Medicamentului precizează că 108 preparate autohtone la care se face referință în ordin și pentru care a fost înregistrat un preț nou, acesta nu s-a modificat. Unele s-au ieftinit puțin.

Cu toate acestea responsabilii susţin că, cităm: „Ar fi necesară o ajustare de preţuri, întrucât materia primă pentru medicamentele autohtone este din import, iar influenţa cursului valutar se lasă simţită şi aici”.

Potrivit datelor oficiale, 85% din medicamentele înregistrate în Republica Moldova sunt de import.

Vom preciza că legislația de astăzi permite companiilor farmaceutice să ceară revizuirea prețului la medicamente, dacă cursul de schimb al valutei naţionale în raport cu valuta ţării producătoare s-a modificat cu mai mult de 5% de la data emiterii ordinului Ministrului Sănătăţii de aprobare a preţului de producător, care durează mai mult de o lună. Legea prevede, de asemenea, mecanisme de reducere a costurilor la medicamente, dacă moneda națională se apreciază cu până la trei la sută.

 

 Articole relaționate:

„Ne uităm la persoană, care-i cu inele și aur nu-i mai prescriem compensate, că o să aibă bani să și le cumpere” sau cum se face „selecția” bolnavilor care au nevoie de medicamente asigurare de stat 

Vieți puse în pericol. Gravidele din Moldova aleg să fie monitorizate de ginecologi care le indică tratament, însă refuză să-și pună semnătura și ștampila pe fișele medicale 

Lista medicamentelor compensate se va dubla. Guvernul va aloca suplimentar 135 de milioane de lei