Autor: Sorina Bujarov

Un alt medicament este retras din farmaciile din Moldova. Este vorba despre o serie a unguentului „Sinaflan” – preparat antialergic și cu acțiune anti-inflamatorie. Potrivit Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, medicamentul este scos din vânzare din motiv că nu corespunde indicilor de calitate.

În urma analizelor pentru controlul calității medicamentelor, efectuate la Laboratorul AMDM, s-a constatat că preparatul „Sinaflan” seria nr. 513, produs de UniversalFarm SRL, are deficiențe de calitate. În consecință, Ministerul Sănătății a dispus retragerea acestuia de pe piața farmaceutică din Moldova, Ordinul fiind semnat la începutul lunii ianuarie.

Astfel, potrivit documentului, medicamentul cu seria nr.513 urma să fie retras din toate farmaciile din țară și distrus, conform legislației în vigoare. De asemenea, au fost stopate toate livrările planificate cu acest preparat către farmaciile din țară.

Precizăm că „Sinaflan”, produs de UniversalFarm SRL este înregistrat în Moldova din 2013, acesta fiind vândut în farmaciile din țară timp de aproape trei ani. Preparatul poate fi cumpărat fără rețetă medicală.  

Notă: Medicamentul „Sinaflan” este indicat în tratamentul eczemelor de diversă geneză, dermatita de contact, neurodermita, dermatita seboreică, psoriazisul, lichenul ruber plan, lupusul eritematos discoid, arsurile de gradul I, arsurile solare și în cazul muşcăturilor de insecte.

Printre reacțiile adverse ale preparatului se numără acnee, iritaţie, prurit (mâncărime intensă), xerodermie (unscăciunea pielei), dermatită periorală (iritaţia şi inflamaţia pielii), infecţii secundare ale pielii lezate, etc. În aplicarea unor doze mari sau pe suprafeţe extinse sau timp îndelungat sunt posibile efecte sistemice.

 

 Articole relaționate:

„Ne uităm la persoană, care-i cu inele și aur nu-i mai prescriem compensate, că o să aibă bani să și le cumpere” sau cum se face „selecția” bolnavilor care au nevoie de medicamente asigurare de stat 

Vieți puse în pericol. Gravidele din Moldova aleg să fie monitorizate de ginecologi care le indică tratament, însă refuză să-și pună semnătura și ștampila pe fișele medicale 

Lista medicamentelor compensate se va dubla. Guvernul va aloca suplimentar 135 de milioane de lei