Autor: Sorina Bujarov

În Republica Moldova, accesul bolnavilor la medicamente compensate este limitat. Aceasta este concluzia studiului „Accesul la medicamente compensate în Republica Moldova”, potrivit căruia doctorii moldoveni selectează, în baza mai multor criterii, căror pacienţi să le elibereze medicamente gratuite sau cu reducere. Cercetarea a fost lansată astăzi.

 Favorizați din acest punct de vedere sunt pensionarii, locuitorii de la sate și cei care au un venituri mici. În schimb, în cazul pacienților de la oraș, a tinerilor sau a celor care au un venit lunar mai mare de două mii de lei, doctorii sunt mai reținuți în a elibera medicamente compensate.

Datele cercetării arată că 86 la sută dintre participanţii la studiu, care nu beneficiază de preparate compensate, suferă de hipertensiune arterială, 83 la sută au diabet zaharat, iar 63% - au probleme cu inima. Deşi preparatele indicate pentru tratamentul acestor maladii se regăsesc în lista medicamenteleor compensate, aceşti pacienţi au mărturisit că îşi cumpără medicamentele necesare la preţul integral. Experţii în sănătate cred că această situaţie este generată de faptul că medicii selectează pacienţii cărora le prescriu preparate compensate integral sau parţial. 

„Situaţia constatată denotă că prescrierea medicamentelor compensate este selectivă şi că nu toți pacienții beneficiază eligibil de medicamente compensate. Analiza afirmaţiilor respondenţilor cu hipertensiune, non-beneficiari de medicamente compensate, a arătat că 37% dintre ei aveau venituri reduse, de până la 2.000 de lei. Şi persoanele tinere aveau acces limitat la medicamente compensate. Medicii aleg persoanele mai în vârstă, fie din motive că ele par a avea dificultăți financiare, fie din motive că anume pensionarii adeseori sunt mai bine informați, vin la medic și cer ca acesta să-i prescrie medicamente compensate”, se precizează în studiul despre accesul moldovenilor la medicamentele compensate.

█ Asigurați de stat doar pe hârtie. Bolnavii de cancer din Moldova cumpără medicamentele, care ar trebui să li se ofere gratis 

Acest lucru îl recunosc şi medicii care au mărturisit, sub protecţia anonimatului, că ţin cont de venitul pacientului, atunci când prescriu reţete pentru medicamente compensate. „Deja ne uităm la persoană – care-i cu inele și aur – nu-i mai prescriem compensate, că o să aibă bani să le cumpere și fără compensare”, a mărturisit un medic de familie, dintr-un raion.

Tot în cadrul studiului, medicii au spus că în primul rând prescriu preparate compensate pensionarilor, în mare parte locuitori de la sate și bolnavilor din familii vulnerabile. Potrivit studiului, această problemă porneşte de la faptul că medicii sunt mustraţi atunci când prescriu medicamente compensate prea des, în special cele scumpe. „Analiza datelor interviurilor cu medicii de familie și a managerilor instituţiilor AMP relevă că una din problemele de bază constă în faptul că în unele localități, și în particular în Chișinău, bugetul pentru medicamentele compensate este foarte mic. Astfel,  managerii instituției exercită presiune asupra angajaților pentru ca aceștia să nu prescrie medicamente scumpe din listă. De exemplu, din cele relatate de un medic de familie, medicamentele hepatice erau o problemă reală, deoarece medicii de familie erau mustrați pentru prescrierea lor”, se mai arată în studiul, realizat în acest an.

Autorii cercetării au intervievat şi reprezentanți ai Ministerului Sănătăţii și ai Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, care au afirmat contrariul - medicamentele compensate sunt eliberate tuturor celor cărora le sunt indicate. Aceştia au infirmat faptul că există limite bugetare sau criterii de selecție adiționale, decât maladia pacientului.

De cealaltă parte, fiind întrebaţi de ce nu beneficiază de medicamente compensate, pacienţii au răspuns că medicul nu le-a prescris astfel de preparate, că nu au fost informaţi despre această posibilitate sau că nu ştiau că preparatele pe care le iau se regăsesc în lista medicamentelor eliberate gratuit sau cu reducere.

 Polița medicală - un document inutil pentru majoritatea moldovenilor. Deși achită 4.056 de lei pentru asigurare, o parte din pacienți nu o folosesc niciodată 

Primul motiv a fost invocat de către 39 la sută dintre respondenţii non-beneficiari de medicamente compensate, 18% au argumentat prin faptul că nu au fost informaţi despre posibilitatea de a cumpăra medicamente la preţ redus, iar 16 la sută au spus că ştiau de existenţa listei cu medicamente compensate, însă nu ştiau că în aceasta se regăsesc preparatele de care ei au nevoie.

Studiul „Accesul la medicamente compensate în Republica Moldova” a fost realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, pe un eșantion de 2.217 respondenți, care au utilizat medicamente în ultimele șase luni. Cercetarea a fost susținută financiar de Fundația Soros-Moldova în cadrul Programelor Sănătate Publică și Buna Guvernare. 

 

█ Articole relaționate:

O nouă amânare pentru moldovenii cu maladii grave ale sângelui. „Nu sunt bani” 

Spitalele au intrat în noul an fără bani, din cauza situației politice. „Parcă sunt cu ochii închiși. Stau cu creionașul în mână și notez de unde să mai tai” 

Legi de ochii lumii. Bolnavii de cancer încă nu au acces la proteze, iar femeile care au suportat mastectomii nu vor beneficia de implanturi