Autor: Sorina Bujarov

Își încredințează viața lor, dar și a copiilor nenăscuți, unor doctori care refuză să poarte vreo responsabilitate pentru ei. Este vorba despre majoritatea gravidelor din Moldova, care aleg să fie monitorizate de specialiști din centre medicale private, republicane sau municipale, altele decât cele din locul de baștină. Deseori însă se adeverește că aceste consultații, pe care plătesc bani grei, nu au nici o valoare juridică. Asta pentru că specialiștii refuză să le elibereze extracte medicale, validate cu ștampilă și semnătură, așa cum prevede legea. În aceste condiții, în cazul unor probleme de sănătate apărute în perioada sarcinii, gravidele sunt cele care suportă toate consecințele, deși responsabili de sănătatea lor sunt medicii care le supraveghează.

Cele mai multe gravide din Moldova preferă să fie consultate de doctori ginecologi-obstetricieni din alte centre medicale publice sau private, decât de cei în evidența cărora se află conform vizei de reședință. Femeile aleg această cale din diverse motive, dar cel mai des se gândesc că astfel vor primi asistență medicală mai bună și mai sigură. La rândul lor, specialiștii spun că această practică este demult înrădăcinată în sistemul nostru de sănătate, iar majoritatea doctorilor ginecologi-obstetricieni o acceptă tacit, cel mai des din raționament financiar. Puține femei se gândesc în acel moment însă că alegerea pe care o fac este din start greșită, mai ales dacă medicul este interesat doar să obțină profit. Ele riscă astfel cu propria sănătate, dar și cu cea a fătului, deoarece majoritatea dintre doctorii aleși după acest principiu nu poartă vreo responsabilitate juridică, în cazul în care ar apărea complicații în sarcină sau în timpul nașterii. Poate doar una morală, dacă există.

 CAMPANIE// Valentin Friptu, obstetrician-ginecolog: „Nicotina și alte substanțe ce se conțin în țigară contractă vasele spiralate ale uterului, astfel femeile mai greu rămân însărcinate” 

În astfel de cazuri, de cele mai multe ori monitorizarea gravidei de către un alt ginecolog-obstetrician decât cel de la locul de trai se rezumă doar la consultații verbale, nevalidate cu extrase medicale semnate și ștampilate, așa cum prevede legea. Astfel, fără să-și dea seama, gravidele din Moldova se încredințează pe mâna unor specialiști care, de fapt, refuză să-și asume vreo responsabilitate juridică față de ele. 

Mihaela (nume schimbat) are 23 de ani și este însărcinată în ultimul trimestru. Stă la evidență la medicul de familie dintr-o localitate din nordul țării. Deși acesta a direcționat-o către ginecologul din raion, femeia a preferat să fie monitorizată de către un specialist de la Centrul perinatal din Bălți. A urmat toate examenele medicale, însă poate să confirme acest fapt doar verbal. Asta, pentru că specialistul care urmează să-i primească nașterea a refuzat să-i elibereze concluziile medicale în formă scrisă, cu semnătură și ștampilă, așa cum ar trebui să fie.

„Am ales acest doctor la recomandarea unei prietene. Am văzut însă că după mai multe consultații și analize efectuate nu mi-a eliberat niciun extras. Am insistat să mi le dea, însă el a refuzat pe motiv că trebuie să am bilet de trimitere de la medicul de familie din localitate unde stau la evidență. Am cerut de la medicul de familie, însă și acesta mi-a zis că, de fapt, ginecologul din raion trebuie să-mi dea acest bilet. Într-un final am renunțat”, povestește viitoarea mămică.

 Tot mai mulți copii se nasc în sevraj. De vină sunt și medicamentele pe care le iau gravidele 

Culmea e că nici medicul de familie din sat și nici cel de la Centrul perinatal Bălți nu i-a explicat și nici nu a insistat de-a lungul întregii sarcini de ce tânăra trebuie să meargă totuși la ginecologul din raion și nu la unul care vrea ea. 

Decizia femeii, spun specialiștii, nu a fost tocmai potrivită, deoarece în acest caz nimeni nu va purta nicio răspundere față de gravidă, în cazul în care aceasta ar dezvolta anumite complicații în timpul sarcinii sau nașterii.

Un exemplu în acest sens este cazul de la Cahul, când o gravidă în șase săptămâni a decedat de gripă. Înainte să ajungă la spital în stare gravă aceasta a făcut mai multe teste medicale la un centru privat, fără însă să i se elibereze extrase medicale, care ar fi ajutat specialiștii să afle anamneza femeii - lucru important în tratament.     

„A ajuns la noi pe data de 15 și a doua zi la ora 11.00 a și decedat. Medicii nu au putut face nimic pentru a-i salva viața. De curând aceasta aflase că este însărcinată, însă nu se afla la evidența medicului de familie. Cu câteva zile înainte de a muri a trecut mai multe examene medicale la un centru privat și totuși nu s-a înregistrat la medicul din localitatea de baștină”, a precizat anterior pentru sănătate INFO Boris Spânu, vicedirector medical la Spitalul raional din Cahul.

 Crește numărul moldovencelor care aleg să nască prin cezariană. Asta deși metoda presupune mai multe riscuri decât nașterea naturală 

Cum ar trebui totuși să procedeze gravidele ca să beneficieze de servicii medicale de calitate, dar și să se asigure, din punct de vedere juridic că personalul medical poartă responsabilitate pentru serviciile acordate, ne explică specialiștii.

„Gravida trebuie să fie consultată de ginecologul din teritoriu, la care este direcționată de medicul de familie. Concomitent, poate fie consultată la un alt specialist, însă doar ca o a doua părere, pentru siguranța ei. Conform legii Ocrotirii Sănătății, ginecologul din teritoriu este responsabil de sănătatea gravidei, iar dacă ea nu se prezintă la el doar ea va suporta consecințele”, a explicat pentru Sănătate INFO Maxim Calarași, obstetrician-ginecolog.

Specialiștii precizează că fără un extras medical, pe care să fie trecută semnătura doctorului și ștampila aplicată, consultațiile medicale, fie ele efectuate în instituții medicale private sau publice, nu sunt decât o simplă discuție între pacient și medic.

„În ultima perioadă multe gravide își aleg  ginecologul după propriile criterii. Eu, de exemplu, eliberez extract medical la fiecare consultație medicală, care se adaugă la cartela medicală. Sunt însă și cazuri când medicii se limitează doar la consultații și recomandări verbale, ceea ce nu este corect”, a subliniat Valentin Friptu, obstetrician-ginecolog la un centru medical privat din Capitală. Doctorul a mai precizat că la orice consultație medicală pacientul trebuie să primească în scris concluziile medicului, ștampilate și semnate. „Foițele simple unde se prescrie doar tratamentul nu sunt valide, dacă nu au ștampila și semnătura medicului”, a adăugat specialistul.

Rigorile sunt altele când vine vorba despre alegerea maternității. În acest caz, gravida este în drept să-și aleagă orice medic care să-i primească nașterea, însă acesta va trebui plătit suplimentar.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, anul trecut 20 la sută dintre gravidele din Moldova s-au înregistrat la medicul de familie abia după a 12-a săptămână de sarcină, ceea ce înseamnă că mult mai târziu decât ar fi necesar. Aceleași date arată că în 2014 în Moldova s-au născut circa 40.300 de copii. Dintre aceștia, peste 1.650 de micuți s-au născuți morți. 

 

 Articole relaționate:

Mor înainte de a se naște din cauza maladiilor de care suferă mamele lor. Ce patologii afectează cel mai mult viitoarele mămici din Moldova și la ce riscuri supun acestea bebelușii 

Complicația periculoasă ce poate surveni în timpul nașterii. „În 90% din cazuri medicii nu pot face nimic“ 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”