Autor: Sorina Bujarov
Tot mai multe moldovence evită să nască natural. Datele oficiale arată că în ultimii ani numărul femeilor care aleg să nască prin cezariană crește continuu. De cealaltă parte, specialiștii spun că doar o mică parte din gravide au indicații medicale pentru a naște prin cezariană, cele mai multe însă aleg singure o astfel de metodă, pentru a evita durerile la naștere.
Potrivit statisticii, anul trecut din peste 40.280 de femei care au născut în Moldova, aproape 7 mii au ales cezariana. Acest număr este în creștere cu aproximativ 530 de cazuri față de 2013. Aceleași date arată că în 2013 numărul nașterilor prin cezariană era de 6.318, iar în 2012 – 6.240 de copii s-au născut prin cezariană.
Potrivit specialiștilor, creșterea numărului de nașteri prin cezariană, în mod normal, ar trebui să genereze o scădere a mortalității infantile. Însă în Moldova acest lucru nu se observă. „Odată cu creșterea numărului operațiilor de cezariană trebuie să scadă mortalitatea infantilă sau maternă, deoarece aceasta este indicată în cazul complicațiilor. La noi, numărul de nașteri prin cezariană crește, însă indicele mortalității infantile sau materne nu a scăzut decât foarte puțin. De aici putem deduce că această creștere nu este argumentată”, a explicat anterior pentru Sănătate INFO Valentin Friptu, obstetrician ginicolog.
Datele oficiale arată că anul trecut numărul nașterilor a crescut cu peste 1.500. Cu toate acestea numărul copiilor decedați la naștere sau în primul an de viață este și el în creștere, în 2014 înregistrându-se 372 de decese, cu 15 mai multe decât în 2013. Medicii spun că există și alți factori, decât cei medicali, care impun efectuarea operației de cezariană, în defavoarea nașterii naturale.
„Astăzi, femeile pun pe primul plan cariera, de aceea prima naștere este după 30 de ani. Astfel, ca să nu pună în pericol viața copilului sau a mamei, medicii preferă să efectueze operația de cezariană”, a mai explicat Friptu. Acesta mai spune că, în unele cazuri, și medicii se fac responsabili de creșterea numărului de nașteri prin cezariană în Republica Moldova.
„Unii medici preferă să facă repede cezariana și să se elibereze. Astfel nu este obligat să stea o noapte întreagă lângă pacient. Niciodată însă acesta nu trebuie să dea prioritate operației de cezariană, pentru că intervenția presupune riscuri”, a mai subliniat specialistul, precizând totodată că o altă cauză a creșterii numărului nașterilor prin cezariană este și faptul că, în ultimii ani, s-a mărit numărul indicațiilor pentru această intervenție. Dacă în anii trecuți operația de cezariană era efectuată doar atunci când gravida avea probleme de sănătate, acum majoritatea acestora se fac din cauza complicațiilor la copil, mai spun specialiștii, pentru că tot mai mulți copii se nasc sub 1.000 de grame.
█ Spitalele private efectuează mai multe operații de cezariană decât cele publice
Și femeile au devenit mai pretențioase, afirmă Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului. Acestea cer să nască prin cezariană, ca să nu simtă durerile.
„E dreptul lor să aleagă metoda prin care vor să nască. Totuși medicii le atenționează că nașterea pe cale naturală este mai sigură, dacă sarcina nu este cu complicații. Totuși, fiecare alege ce vrea”, a afirmat anterior pentru Sănătate INFO managerul Institutului Mamei și Copilului Ștefan Gațcan.
Precizăm că anul trecut în Moldova au decedat 372 de micuți cu vârsta de până la un an, cu 15 cazuri mai mult decât în anul precedent. Datele Ministerului Sănătății arată că cele mai multe decese au fost provocate de afecțiunile din perioada prenatală, adică din timpul nașterii și de malformațiile congenitale. Luate pe râd, patologiile apărute în timpul nașterii au curmat viața a 142 de micuți cu vârsta de până la un an. În același timp, malformațiile genitale au provocat decesul a 107 copii, cu aproape zece cazuri mai mult decât în anul precedent.
█ Articole relaționate: