Autor: Sorina Bujarov

Deși sistemul de sănătate a evoluat semnificativ în ultimii ani, în Republica Moldova numărul copiilor decedați este în continuă creștere. Principalele cauze care curmă viața micuților au rămas aproape aceleași ca și anul trecut. Astfel, cei mai mulți copii decedează din cauza afecțiunile din perioada perinatală și a malformațiilor congenitale, dar și din cauza patologiilor, considerate de foarte mulți simple, care nu au urmări grave. Este vorba despre maladiile aparatului respirator, care anul trecut au provocat mai multe victime în rândul copiilor decât anul precedent, dar și de bolile infecțioase și parazitare.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut în Moldova au decedat 372 de micuți cu vârsta de până la un an. În 2013 numărul acestora era mai mic cu aproximativ 15 copii.

Datele Ministerului Sănătății arată că cele mai multe decese au fost provocate de afecțiunile din perioada perinatală, adică din timpul nașterii și de malformațiile congenitale. Luate pe râd, patologiile apărute în timpul nașterii au curmat viața a 142 de micuți cu vârsta de până la un an. În același timp, malformațiile genitale au provocat decesul a 107 copii, cu aproape zece cazuri mai mult decât în anul precedent.

█ Gravidele din Moldova, tot mai bolnave. Peste trei mii dintre ele au pierdut copilul 

Și afecțiunile care nu au legătură cu sarcina sau cu nașterea au înregistrat o creștere semnificativă. Mai exact, anul trecut numărul copiilor decedați din cauza patologiilor aparatului respirator a crescut cu 21 de cazuri. În total, 56 de copii din Moldova au murit din cauza complicațiilor provocate de boli, precum bronșita, gripa, pneumonia, etc. Deși într-un număr mai redus, bolile infecțioase și parazitare au provocat și ele decese în rândul micuților cu vârsta de până la un an. Acestea au curmat viața a zece copii.

Datele prezentate de Ministerul Sănătății arată că cei mai mulți copii care au decedat înainte de a împlini vârsta de un an au murit la spital. Este vorba despre aproximativ 300 de micuți. În jur de 100 de micuți au decedat chiar în primele 24 de ore de la naștere. Specialiștii sunt de părere că lipsa dotării suficiente a maternităților raione este una dintre principalele cauze care pune în pericol atât viața nou- născuților, dar și a gravidelor.

„În primul rând dotarea lasă de dorit, apoi experiența medicilor. Mai bine organizezi maternități regionale, dotate cu tot necesarul, cu specialiști experimentați care primesc chiar și mii de nașteri anual, decât să dotezi o maternitate la Basarabeasca, de exemplu, unde se înregistrează foarte puține nașteri. Nu este nici rentabil din punct de vedere economic, dar și mai important – siguranța pacientului este pusă în pericol”, a declarat anterior pentru Sănătate INFO Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului.

█ Cele mai frecvente patologii descoperite la femeile însărcinate din Moldova 

Mortalitatea infantilă este o problemă gravă și necesită soluții imediate, este de părere șeful Guvernului. Într-o adresare scrisă către partenerii de dezvoltare la Şedinţa Consiliului Sectorial de Sănătate în Domeniul Asistenţei Externe acesta a precizat – „odată cu dezvoltarea și accesibilitatea serviciilor de sănătate reproductivă am realizat accesul universal la serviciile de sănătate perinatală și la nașterea asistată de personal medical. Totuși, suntem încă departe de media europeană la indicatorii de mortalitate infantilă și, în special, la indicatorul de sănătate maternă. Sunt foarte îngrijorat, ca Prim-ministru, dar și ca cetățean asupra cazurilor de deces infantil și matern în R. Moldova și solicit atenție sporită la acest capitol prin elaborarea instrumentelor efective de redresare. Este inadmisibil ca în sec. XXI o femeie sau copilul acesteia să decedeze la naștere – este chiar criminal!”.

Aminitm că de curând Moldova are un Plan de Acțiuni privind îmbunătățirea sănătății materne, documentul fiind semnat acum o lună de către fostul ministrul al Sănătății, Andrei Usatîi. Acesta urmează să fie implementat în următorii doi ani și are drept obiective de bază sporirea calității serviciilor medicale destinate gravidelor, îmbunătățirea procesului de implementare a auditului perinatal, îmbunătățirea procesului de analiză a cazurilor de deces matern, precum și reducerea mortalității materne la nivel de țară.

Anul trecut în Moldova s-au născut circa 40.300 de copii. Dintre aceștia, peste 1.650 de micuți s-au născuți morți. 

 

 Articole relaționate:

Mor înainte de a se naște din cauza maladiilor de care suferă mamele lor. Ce patologii afectează cel mai mult viitoarele mămici din Moldova și la ce riscuri supun acestea bebelușii 

Complicația periculoasă ce poate surveni în timpul nașterii. „În 90% din cazuri medicii nu pot face nimic“ 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”