Autor: Sorina Bujarov

Sarcina este o perioadă foarte sensibilă atât pentru mamă, cât și pentru făt. Asta, pentru că orice afecțiune, oricât de neînsemnată ar fi, poate avea consecințe grave în timpul gestației. De aceea, medicii recomandă cuplurilor să-și planifice sarcina, ceea ce ar însemna să treacă toate testele medicale necesare și să trateze toate maladiile, dacă acestea există.

Totuși, de foarte multe ori sarcinile sunt neplanificate, astfel multe femei află despre patologiile de care suferă abia când trec toate examenele medicale recomandate pentru perioada sarcinii.

Un studiu realizat recent în Moldova scoate în evidență cele mai frecvente patologii specifice pentru gravidele din țara noastră. Cercetarea intitulată „Particularităţile de diagnostic şi tratament ale apendicitei acute în timpul sarcinii” arată că mai mult de jumătate dintre gravidele din Moldova dezvoltă patologii concomitente în timpul sarcinii.

Cele mai frecvente patologii de care suferă femeile gravide țin de aparatul genito-urinar, cel cardio-vascular și maladii ale sistemului gastrointestinal. Luate pe rând, patologiile sistemului genito-urinar, precum pielonefrita, nefroptoza (coborârea rinichiului din loja renală), nefrolitiaza (calculi renali) și chisturile renale (spaţii pline cu lichid în rinichi) au fost diagnosticate la aproximativ 40 la sută dintre gravidele moldovence participante la studiu.

 O gravidă a intrat în șoc anafilactic chiar în timpul travaliului, după ce medicii i-au dat oxitocină. Bebelușul a murit 

„Pielonefrita este condiţionată de schimbările fiziologice şi patologice care se petrec pe parcursul sarcinii. Sinteza progesteronului (hormon steroid) în timpul sarcinii predispune la dilatarea ureterului şi stazei urinare (tulburări de urinare). De asemenea, uterul gravidei predispune la dereglarea căilor urinare, favorizând apariţia hidroureterului (modificări chistice renale) şi stazei urinare”, explică Vasile Guzun, doctor în medicină și autorul studiului.

În timpul sarcinii, pielonefrita este însoțită adesea de febră, frisoane și dureri de spate sau de șolduri. În plus, unele femei au grețuri și vomă. Prin urmare, o infecție a rinichilor poate fi greu de diferențiat de o toxiinfecție alimentară sau de apendicită. Potrivit medicilor, pielonefrita poate duce la travaliu prematur, la trecerea bacteriilor în fluxul de sânge (numită intoxicarea sângelui sau bacteremie) și dificultăți în respirație.

Datele aceluiași studiu arată că, într-un număr mai redus, gravidele din Moldova au fost diagnosticate cu maladii ale sistemului cardiovascular, printre care cardiomiopatie dilatativă – o afecțiune ce se manifestă prin slăbirea mușchiului cardiac (care nu mai are putere necesară pentru a pompa sângele în intregul organism) și valvulopatiile – patologie imuno-alergică care apare, în mare parte, din cauza infecţiei cu Streptococ.

█  Apendicita la gravide, confundată de către medicii moldoveni cu avortul spontan. Ce riscuri prezintă pentru mamă și făt 

Potrivit specialiștilor, insuficiența cardiacă se întâlnește în special la femeile care se nasc cu boli cardiace congenitale. Acestea au cel mai crescut risc de a dezvolta insuficiență cardiacă în sarcină sau după aceea. Sarcina și nașterea este un proces care necesită efort, de aceea inima ar trebui să lucreze mai mult decât de obicei, subliniază specialiștii. Există foarte mari riscuri, atunci când gravida suferă de boli cardiovasculare, decesul fiind unul dintre ele.

Totuși, afecțiunea poate fi tratată medicamentos. Este destul de greu de diagnosticat în timpul sarcinii, pentru că majoritatea simptomelor se aseamană cu cele obișnuite pentru gestație – umflarea membrelor, palpitații, oboseală, dificultăți de respirare etc. Afectiunea se trateaza in sarcina cu medicamente.

Potrivit aceleeași cercetări, peste 27 la sută dintre gravide au fost diagnosticate în timpul sarcinii cu colecistită (inflamația veziculei biliare), pancreatită, ulcer sau gastrită. Alte aproximativ 18 la sută dintre gravide au fost diagnosicate în timpul gestație cu anemie, tensiune intra-craniană, etc.

„Aproximativ 57% dintre pacientele participante la studiu au fost depistate cu patologii somatice concomitente. Bolile au fost diagnosticate în baza testelor clinice şi de laborator de rutină, dar și în baza examenului imagistic, bacteriologic şi histologic. Marea majoritate a patologiilor au fost de o gravitate medie sau avansată. În concecință, starea la aproximativ jumătate dintre femeile depistate cu patologii a fost una gravă”, precizează doctorul Vasile Guzun.

Specialistul mai precizează că ține de responsabilitatea medicilor de familie să informeze gravidelele despre simptomele specifice și nespecifice ale sarcinii. De asemenea, acesta recomandă viitoarelor mămici să se adreseze la doctor de fiecare dată când simt că unele simptome se acutizează, chiar dacă acestea sunt specifice sarcinii. „E responsabilitatea socială a medicilor care le consultă în ambulatoriu să le vorbească. Chiar dacă femeia însărcinată leagă durerile apărute cu manifestările gravidităţii, asta nu exclude necesitatea unei consultaţii medicale amănunțite, după care corecţia medicamentoasă a problemei apărute”, mai precizează specialistul.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 100 de gravide cu diagnosticul de apendicită acută și a fost publicat la mijlocul lui 2014. Potrivit statisticilor, în 2013 în Republica Moldova au avut loc peste 39.200 de nașteri. 

 

 Articole relaționate:

Mor înainte de a se naște din cauza maladiilor de care suferă mamele lor. Ce patologii afectează cel mai mult viitoarele mămici din Moldova și la ce riscuri supun acestea bebelușii 

Complicația periculoasă ce poate surveni în timpul nașterii. „În 90% din cazuri medicii nu pot face nimic“ 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”