Autor: Sorina Bujarov
Pentru femei, nu există perioadă mai nepotrivită pentru a se îmbolnăvi, decât cea a sarcinii. O spun medicii, care avertizează că orice tratament medicamentos sau chirurgical pune în pericol sănătatea atât a mamei, cât și a fătului. Și, dacă unele tratamente pot fi amânate până după perioada gestației, există patologii care au nevoie de tratament urgent, chiar și în timpul gravidității. Este vorba despre apedincita acută – cea mai frecventă patologie abdominală care necesită tratament chirurgical în timpul sarcinii. Un studiu realizat și publicat anul trecut în Moldova scoate în evidență faptul că această patologie este frecvent confundată cu alte maladii, ceea ce întârzie aplicarea tratamentului corespunzător.
Potrivit studiului „Particularităţile de diagnostic şi tratament ale apendicitei acute în timpul sarcinii”, atât medicii cât și pacientele comit greșeli atunci când este vorba de această patologie. În primul rând greșesc femeile. Deseori, acestea pun pe seama sarcinii simptomele apendicitei, astfel că ajung să solicite ajutor medical chiar și după două zile de la debutul bolii. Asta în condițiile în care, internarea se consideră tardivă atunci când gravidele cu acest diagnostic ajung în spital după doar 24 de ore de la apariția simptomelor. Datele mai arată că aproape jumătate dintre moldovencele însărcinate care suferă de apendicită acută ajung pe mâna doctorilor după mai bine de o zi de la debutul maladiei. Dintre acestea peste 30 la sută ajung la spital chiar după doua zile.
Cele mai multe dintre gravidele care suferă de apendicită evită să ceară ajutorul medicilor până în ultimul moment, atunci nu mai suportă durerea. În consecință, majoritatea solicită ajutorul specialiștilor de la urgență, deoarece starea lor devine gravă. Și doar o mică parte se adresează în faze precoce la medicul de familie sau la ginecolog.
Mai grav este faptul că ajunse la spital, de cele mai deseori, și medicii pun pe seama gravidității simptomele de apendicită acută. Astfel, durata până a fi aplicat tratamentul corespunzător crește și mai mult.
„Cazurile de internare extrem de tardivă, mai târziu de 48 ore de la debutul bolii, nu sunt condiţionate de adresare tardivă a pacientelor, dar de dificultăţile de diagnostic și interpretarea eronată a datelor patologice”, se precizează în cercetare.
În consecință, majoritatea pacientelor iniţial sunt internate în secţia de patologie a gravidelor, cu suspecție de avort spontan.
„56% dintre gravide au fost internate iniţial în secţiile patologiei gravidelor cu risc inevitabil de întrerupere prematură a gestaţiei. Două procente dintre femei au fost spitalizate în secţia de ginecologie, cu suspectare de sarcină extrauterină întreruptă. Mai târziu însă, majoritatea pacientelor au fost transferate în secţia chirurgicală de profil”, precizează autorul studiului, doctorul Vasile Guzun. Acesta mai subliniază că spitalizarea extrem de tardivă în secţia de chirurgie a pacientelor cu apendicită acută a fost condiţionată de tabloul clinic atipic, prezenţa patologiei în stare avansată şi diagnosticare întârziată.
█ Bolile cel mai greu de diagnosticat, care le dau bătăi de cap medicilor
Mai exact, se explică în cercetare, voma, durerile şi balonarea abdominală, constipaţiile sunt atât de fireşti în timpul sarcinii, încât importanţa acestora se evaluează cu întârziere. Acest fapt duce la întârzierea stabilirii unui diagnostic corect a patologiilor abdominale acute. După efectuarea apendicectomiei, s-a constatat – „factorii de risc în timpul naşterii pentru mame au fost înregistrate la aproximativ 14% dintre gravide – sarcină supramaturată (peste termen) și suspecţie de abces inter-intestinal, iar factori de risc pentru făt au fost depistați în 11% din cazuri – făt macrosom (mai mare decât e normal) şi polihidroamnioză (lichid amniotic în exces). Din numărul total de naşteri, cu complicaţii au decurs 40%”, se precizează în cercetare. Din totalul pacientelor participante la studiu, aproximativ 6% au născut prematur, inclusiv un făt decedat, 8% dintre participante au avut sarcină peste termen, iar aproximativ 3% au suferit un avort spontan.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 100 de gravide cu diagnosticul de apendicită acută și a fost publicat la mijlocul lui 2014.
Notă: Apendicita acută în timpul sarcinii este o cauză importantă a mortalităţii materne şi infantile. Durerea abdominală este cel mai frecvent simptom care apare, dar și febra, amețeli, stări de vomă, flatulență, diaree, etc. Acestea pot apărea treptat. Incidența maximă este în trimestrul II de sarcină. Potrivit medicilor, ecografia abdomino-pelvină s-a dovedit a fi cea mai bună metodă de diagnostic a apendicitei acute, apărute în sarcina (metoda neinvazivă, neiradiantă), deși după vârsta gestațională de 35 săptâmâni prezintă dificultăți tehnice, dificultăți de vizualizare și de identificare a apendicelui. Analizele de laborator nu sunt de mare ajutor datorită leucocitozei (număr crescut de leucocite – marker de infecție) apărute în mod normal în timpul sarcinii iar aceasta creștere nu trebuie interpretata ca un indicator clar de apendicită.
█ Articole relaționate:
Zeci de mii de moldoveni trăiesc fără să știe că au diabet zaharat