Redactor: Sorina David
Din diferite motive, aproape toți medicii pot avea probleme în diagnosticarea anumitor boli la pacienții lor. Aceste dificultăți însă nu întotdeauna sunt din cauza lipsei de profesionalism, ci din cauza caracteristicilor maladiei, explică experții. „Multe simptome sunt necaracteristice și variate, diferă la fiecare caz în parte. Multe teste de diagnosticare sunt costisitoare și nu sunt făcute în mod constant. Chiar și atunci când sunt realizate, nu dau întotdeauna răspunsul corect”, afirmă doctorul David Fleming, profesor în științe medicale la Universitatea din Missouri, din Statele Unite.
Astfel, CNN a întocmit o listă a afecțiunilor care le dau bătăi de cap specialiștilor.
Sindromul colonului iritabil. Unele boli sunt greu de diagniosticat din cauza faptului că nu există teste cu adevărat eficiente, care să le dovedească existența. În astfel de cazuri se face „diagnosticarea prin eliminare”, susține dr. Fleming. Adică pacientul este testat la toate maladiile care se manifestă prin aceleași simptome, iar dacă acestea nu se adeveresc, înseamnă că el suferă de maladia care nu poate fi testată, dar despre care se cunoaște că se manifestă cu aceleași simptome. Sindromul colonului iritabil este una dintre aceste tipuri de boli. Aceasta afectează intestinul gros și cauzează dureri abdominale, crampe, balonări, diaree, constipație.
Boala celiacă. Există confuzie foarte mare când vine vorba de boala celiacă (reacție imună la gluten, substanță care produce inflamații în intestinul subțire). Unii pacienți asteaptă de la 6 luni până la 10 ani să fie diagnosticați corect. Aceștia au probleme digestive cauzate de consumul alimentelor ce conțin gluten. Boala celiacă poate să cauzeze mâncărimi ale pielii, dureri de cap, dureri articulare, reflux gastric, iar toate aceste simptome pot fi corelate foarte ușor cu alte boli.
Un test de sânge poate diagnostica boala celiacă, indiferent de simptome, iar o endoscopie poate determina problemele produse de boală, la nivelul intestinului subțire.
█ De ce boli suferă emigranții moldoveni și cât de des ajung aceștia la doctor
Fibromialgia. Fibromialgia se manifestă prin dureri musculoscheletale, implincâd „simptome inexplicabile din punct de vedere medical”. Când medicii nu pot găsi originea durerilor cronice ale pacienților, de obicei, stabilesc acest diagnostic de fibromialgie. În funcție de specialistul la care apelează, bolnavii pot primi diagnostice diferite, spun experții.
„Există studii care arată că oamenii cu anumite simptome care se duc la reumatolog vor fi diagnosticați cu fibromialgie, dar dacă același pacient se duce la un gastroenterolog, acesta îl va diagnostica cu sindromul colonului iritabil”, a declarat dr. Eugene Shapiro, profesor în științe medicale de la Universitatea Yale.
Artrita reumatoidă. Durerile inexplicabile pot fi cauza artritei reumatoide, o boală autoimună. Artrita reumatoidă produce inflamații și umflături ale articulațiilor și poate apărea la orice vârstă.
„Primele faze ale artritei reumatoide poate duce către cu totul alte boli, câteodată se simt doar niște dureri în articulații, simptome întâlnite la multe alte maladi”, explică dr. Fleming. Diagnosticul corect de artrită reumatoidă poate fi pus doar în urma unui examen medical corect, ținându-se cont și de istoricul medical al pacientului.
Scleroza multiplă. Boală autoimună care apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele nervoase ale organismului și întrerupe comunicarea între creier și restul corpului. Primele simptome ale sclerozei multiple sunt amorțeala, slăbiciunea și furnicăturile.
“Scleroza multimplă poate fi episodică. Multe dintre simptome apar și dispar”, a declarat dr. Shapiro. În funcție de numărul și locurile leziunilor din creier, semnele și simptomele pot fi mai mult sau mai puțin severe. Odată ce un medic suspectează că un pacient are scleroză multiplă, poate cere o serie de teste, precum puncție lombară sau RMN.
Lupus. Semnul care arată clar că un bolnav suferă de lupus este un fluture care apare sub formă de erupție cutanată, pe obraji. Dar acest semn nu apare în toate cazurile, iar în astfel de cazuri este foarte dificil de diagnosticat. „Lupusul poate fi prezent în feluri diferite. Poate afecta articulațiile, creierul, pielea și plămânii și poate imita diverse alte boli”, precizează dr. Shapiro.Testele nu pot confirma prezența lupusului, însă testele de sânge și urină, împreună cu o examinare fizică minuțioasă pot duce la depistarea bolii. Tratamentul depinde de semnele de boală ale fiecarui pacient.
Apendicita. Simptomele inflamației apendicelui sunt amețeala, durere, sensibilitate în jurul buricului ombilical și febra ușoară. Însă nu întotdeauna apar aceste simptome. „În unele cazuri apendicele indică durere de spate și nu de abdomen, deci simptomele sunt și ele variate. Se întâmplă ca unii oameni să simtă durerea, însă după ce apendicele se sparge, durerea dispare, iar ei cred că sunt bine”, a explicat dr. Shapiro. În ultimul caz, fluidele din intestin se pot răspândi în abdomen, cauzând o infecție ce ar putea pune în pericol viața.
Endometrioza. Multe femei perfect sănătoase au probleme cu durerile și disconfortul menstrual, deci nu este surpinzător faptul că endometrioza este atât de greu de diagnosticat. Femeile cu endiometrioză (țesutul endometrial crește în afara uterului) spun că au dureri pelviene, crampe și sângerări abundente. Aceste simptome sunt mai rele decât cele uzuale și se înrăutățesc cu timpul. O examinare pelvină poate detecta uneori cauza reală a durerilor. Uneopri însă este nevoie de examen laparoscopic sau cu ultrasunete pentru stabilirea diagnosticului.
Hipotiroidism. Hipotiroidismul (deficiența hormonilor tiroidieni) este boala care, în stadiile de început, are simptome subtile, precum oboseala, creșterea greutății, piele uscată, dureri musculare și pierderi de memorie. „Poate arăta precum depresia, fibromialgia sau diverse alte boli”, a explicat dr. Shapiro. Hipotiroidismul se declanseaza mai ales la femeile de peste 60 de ani, iar acest lucru este corelat greșit cu îmbătrânirea.
Boli inflamatorii intestinale. Există două tipuri de boli inflamatorii intestinale cunoscute - boala Crohn și colita ulcerativă. Ambele duc la inflamații ale tractului digestiv, dureri abdominale, diaree și malnutriție. Nu există teste pentru aceste boli, așa că medicii stabilesc diagnosticul prin excludere. Medicii pot cere o serie de teste de laborator variate și pot încerca diverse tratamente pentru pacienții cu aceste simptome, până când își dau seama de ce suferă aceștia în realitate.
█ Articole relaționate:
Zeci de mii de moldoveni trăiesc fără să știe că au diabet zaharat