Autor: Sorina David

Majoritatea emigranților moldoveni suferă de boli cronice. În acest caz, deși este indicat să meargă constant la medic, cei mai mulți dintre ei ajung la doctor doar atunci când sănătatea se înrăutățește semnificativ. Acestea sunt concluziile studiului „Impactul migrației de muncă asupra morbidității populației Republicii Moldova”, publicat recent.

Potrivit cercetării, aproximativ 82 la sută dintre respondenți au afirmat că suferă de o boală cronică. Cei mai mulți dintre aceștia, mai exact peste 24 la sută, au declarat că suferă de boli ale aparatului digestiv, 23 la sută au spus că au probleme de sănătate la nivelul sistemului genito-urinar, iar puțin peste 13 la sută au confirmat că au maladii ale aparatului circulator. Un număr mai redus de persoane, mai exact 13 la sută, au mărturisit că suferă de o boală cronică ce afectează aparatul respirator, 9 la sută au menționat că au o problemă cronică de sănătate la nivelul sistemului nervos, iar în jur de 6 la sută au specificat că suferă de boli endocrine. De asemenea, emigranții moldoveni au menționat că suferă de boli osteoarticulare, boli infecţioase, ale ochiului şi urechii.

Deși sunt conștienți că au o problemă de sănătate, nu merg la medic așa cum se cere. Astfel, la întrebarea cât de regulat în ultimii trei ani au urmat examenele profilactice medicale, aproximativ 33 la sută din intervievaţi au menţionat că le efectuau doar o dată la doi ani, puțin peste 30 la sută au afirmat că efectuau examenele profilactice medicale o dată pe an și doar 11 la sută din cei chestionaţi au menţionat că au mers la medic de două ori pe an.

„Atitudinea emigranţilor faţă de sănătatea lor rămâne a fi una superficială doar până la momentul când aceasta degradează totalmente. Deși cunosc bine care sunt daunele şi prejudiiciile aduse de starea precară de sănătate, ei merg la doctor doar atunci când nu mai pot de durere”, se precizează în studiu.

 Testele medicale de care moldovenii își amintesc doar când au probleme de sănătate. Numărul celor ce își măsoară cu regularitate glicemia, colesterolul și tensiunea arterială sunt în continuă scădere 

Sunt însă și persoane care au afirmat că au mers la medic și mai rar decât o dată la trei ani. Este vorba despre 22 de la sută dintre participanții la studiu. Mai mult, patru la sută dintre respondenți au mărturisit că de când merg la muncă peste hotare nu au făcut niciodată controale medicale de profilaxie. 

„Lipsa pe perioade lungi de timp a emigranţilor și  revenirea pe perioade scurte, atitudinea neglijentă faţă de sănătate, adresabilitatea individuală doar la specialişti aleși din propria inițiativă, nu permite respectarea efectuării periodice a acestor examene profilactice medicale”, explică autorul studiului, medicul Artiom Jucov.

Studiul „Impactul migrației de muncă asupra morbidității populației Republicii Moldova” a fost publicat în 2014 și a fost realizat pe un eşantion de 1.207 de respondenţi din diferite localităţi, cuprinzând regiunile Nord, Centru şi Sud ale Republicii Moldova. 

 

  Articole relaționate:

Zeci de mii de moldoveni trăiesc fără să știe că au diabet zaharat 

Datele primului studiu despre modul de viață al unui moldovean – bea prea mult, fumează, este obez, trăiește puțin și are un risc de trei ori mai mare de a muri, decât un european 

Harta deceselor în Republica Moldova. Cei mai mulți moldoveni mor în nordul țării, din cauza bolilor aparatului circulator și a tumorilor 

Moldova este în topul țărilor europene la capitolul decese provocate de bolile de inimă. Anual, peste 20 de mii moldoveni mor din această cauză