Autor: Sorina Bujarov

Gravidele din Moldova sunt diagnosticate adeseori cu maladii, care nu au legătură cu sarcina. O confirmă medicii, dar și statisticile, care arată că, din păcate, numărul acestora este în continuă creștere. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, anul trecut mai mult de jumătate dintre gravidele din Moldova – aproximativ 61 la sută, au fost diagnosticate cu patologii extragenitale.

Vorbim despre circa 25 de mii de gravide, care pe parcursul gestației au suferit și de alte maladii, decât cele asociate sarcinii. Statisticile oficiale arată că anul trecut numărul acestora a crescut cu aproximativ două mii, față de 2013 când s-au înregistrat 23 de mii de cazuri. În consecință, aproximativ 3.400 dintre gravide au pierdut copilul, suferind un avort spontan, iar altele au avut complicații la naștere.

Cele mai frecvente complicații la naștere sunt hemoragiile, complicațiile generate de hipertensiunea arterială, preeclampsie, eclampsia și rupturi la naștere. Mai exact, potrivit datelor oficiale, anul trecut 180 de gravide au avut hemoragii în timpul nașterii, iar 1.100 – au dezvoltat complicații generate de dereglările tensiunii arteriale. În aceeași perioadă, 800 de femei au suferit complicații generate de preeclampsie și eclampsie. Potrivit medicilor, preeclampsia este aceeași toxemie gravidică, care debutează în a doua jumatate a sarcinii. Aceasta se manifestă prin edeme la nivelul picioarelor, gambelor și mâinilor. Eclampsia este ultima fază a preeclampsiei și se manifestă prin convulsii, poate cauza comă sau chiar decesul mamei și copilului. Preeclampsia face dificilă alimentația suficientă cu sânge a placentei, ceea ce duce la nașterea unui copil cu greutate mică. Patologia este una dintre cauzele care generează naștere prematură. Principalii factori de risc pentru această afecțiune sunt hipertensiunea, antecedente de preeclampsie, obezitate, istoric personal de diabet, boli renale și alte maladii cronice.

█ Copiii cu spina bifida din Moldova – micuții care mor prea devreme. Trăiesc cu dureri chinuitoare, pentru că nu au acces la servicii medicale necesare 

Specialiștii în obstetrică și ginecologie afirmă că patologiile extragenitale reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc în mortalitatea maternă.

„În genereal, cele mai frecvente cauze ale mortalității materne sunt maladiile extragenitale, hemoragiile din timpul nașterii și infecțiile. Se întâmplă destul de des ca unele gravide chiar și până în ultimele luni de sarcină să nu să se afle la evidența medicului de familie. Nu trec niciun test medical recomandat în timpul sarcinii. De aceasta se face vinovat nu doar medicul de familie, dar și primarul, asistentul social din localitate sau oraș. Trebuie să mergem în teritoriu și să explicăm cum trebuie monitorizate femeile gravide și cum trebuie evitate astfel de stiuații. În rândul copiilor nou-născuți, malformațiile congenitale sunt principala cauză de deces”, a precizat anterior pentru Sănătate INFO Ștefan Gațcan, managerul Institutului Mamei și Copilului.

Aminitm că de curând Moldova are un Plan de Acțiuni privind îmbunătățirea sănătății materne, documentul fiind semnat acum o lună de către fostul ministrul al Sănătății, Andrei Usatîi. Acesta urmează să fie implementat în următorii doi ani și are drept obiective de bază sporirea calității serviciilor medicale destinate gravidelor, îmbunătățirea procesului de implementare a auditului perinatal, îmbunătățirea procesului de analiză a cazurilor de deces matern, precum și reducerea mortalității materne la nivel de țară.

Anul trecut în Moldova s-au născut circa 40.300 de copii. Dintre aceștia, peste 1.650 de micuți s-au născuți morți. 

 

 Articole relaționate:

Mor înainte de a se naște din cauza maladiilor de care suferă mamele lor. Ce patologii afectează cel mai mult viitoarele mămici din Moldova și la ce riscuri supun acestea bebelușii 

Complicația periculoasă ce poate surveni în timpul nașterii. „În 90% din cazuri medicii nu pot face nimic“ 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”