Redactor: Sorina Bujarov

Femeile care aleg să nască în instituțiile medicale private sunt de două ori mai sensibile să suporte o operație de cezariană planificată, în comparație cu femeile care decid să nască în spitalele publice. Așa arată datele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la The College of Midwives (RCM) din Marea Britanie.

Potrivit acestora, în clinicile private 21% dintre paciente sunt planificate din timp pentru operație de cezariană, în comparație cu 8,9% dintre femeile a căror tratament este finanțat din fondurile publice, scrie southportvisiter.co.uk. Cercetătorii au examinat 30.000 de femei care au născut la un spital din Irlanda, timp de 3 ani. Instituția medicală are o secție publică și una privată. Specialiștii au constatat că în ansamblu, 34,4% dintre mamele care au născut în secția privată aveau programată operația de cezariană, comparativ cu 22,5% dintre pacientele care au  născut în secția publică.

„Am constatat că numărul mare de operații cezariene din sectorul privat nu s-au efectuat din cauza unor complicații medicale sau obstetricale. Cu toate că alte studii arată că o parte din acest decalaj ar putea fi atribuit diferențelor de vârstă a mamei și statutului socio-economic”, au explicat savanții. 

Cercetătorii nu au putut preciza dacă operațiile de cezariană au fost efectuate la dorința mamei sau la indemnul medicului.

Ca orice intervenție chirurgicală, cercetătorii spun că operația de cezariană poartă un anumit grad de risc cum ar fi infectarea rănii sau dificultăți de respirație pentru copil. De asemenea, este nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare. Astfel, datele acestui studiu scot în evidență faptul că operațiile de cezariană inutile trebuie evitate.

„Operația de cezariană este o intervenție chirurgicală majoră, de aceea trebuie evitată în cazul în care aceasta nu este necesară. Operația ar putea da complicații de fiecare dată când este efectuată. De aceea, femeile trebuie încurajate să discute cu obstetricienii și moașele lor cu privire la pericolele pe care le poartă astfel de operații de cezariană efectuate inutil”, a subliniat spre final Janine Stockdale, cercetător la RCM.

 

Articole relaționate:

Gravidele din România nu mai vor să nască pe cale naturală. Jumătate dintre copiii români vin pe lume prin cezariană 

De ce fug femeile de nașterea naturală

Nașterile prin cezariană cresc riscul de obezitate la copii