Redactor: Irina Miron
Teama de durere, dar și starea în care se află maternitățile de stat din România le împing pe tot mai multe gravide să fugă de nașterea naturală și să opteze pentru cezariană, scrie ziarulevenimentul.ro. La Iași, jumătate din nașterile înregistrate la cele două maternități sunt prin cezariană. Medicii nu neagă că există un deficit de comunicare între gravidă și medicul specialist. La rândul lor, femeile invocă teama de eventuale complicații ce decurg din nașterea naturală.
Astfel, nașterea pe cale naturală tinde să devină un fenomen tot mai rar în spitalele din România. La Iași de exemplu anul trecut, 46% din nașterile înregistrate la Spitalul „Cuza Vodă” au fost prin operație de cezariană, în timp ce la Spitalul „Elena Doamna” procentul nașterilor prin cezariană este de 43%. „Pentru Maternitatea „Cuza Vodă”, de nivelul III, procentul de 46% de nașteri prin cezariană este unul bun , în condițiile în care primim patologia cea mai dificilă din zona Moldovei. Cezariana se efectuează atunci când este nevoie și consider că în Maternitatea „Cuza Vodă” nu se sare calul. Chiar și așa, nașterea nu este o boală, este un proces fiziologic și nu ar trebui să se încheie cu intervenții invazive”, a precizat prof.dr. Maria Stamatin, directorul medical al Spitalului „Cuza Vodă” din Iași.
Abuzurile din sistem sperie gravidele
Unele mame decid cum vor naște și în funcție de abuzurile sau complicațiile extrem de mediatizate, petrecute în spitalele din țară. „Foarte multe aud aceste povești și aleg cezariana, de frica nașterii naturale. Dacă ne gândim, încă din mediul familial, de mici copii, femeile asociază nașterea cu o traumă. Am observat că este o reacție generalizată în ceea ce privește nașterea naturală , femeile sunt foarte speriate și au senzația că li se pot întâmpla tot felul de nenorociri când ajung în spital să nască. Eu cred că și mentalitatea își spune cuvântul. Nu a fost promovată niciodată nașterea naturală ca un lucru pozitiv. În schimb, am avut multe paciente din străinătate care au născut cu zâmbetul pe buze”, a precizat dr. Vlad Gheorghiță, medic primar la Spitalul „Elena Doamna” din Iași.
Avantajele nașterii naturale
Femeile care nasc prin cezariană își revin în aproximativ o săptămână, în timp ce nașterea naturală le permite să își revină chiar din prima zi de viață a bebelușului. În plus, spun medicii, copilul născut pe cale naturală se acomodează la mediul exterior mult mai ușor decât în urma unei cezariene. „La nașterea naturală, plămânii copilului sunt comprimați și se golesc imediat de lichid, iar când iese, respiră singur mult mai bine. Asta spre deosebire de cezariană, unde plămânii copilului sunt și aspirați de către medic, iar primele respirații sunt mai dificile”, a explicat dr. Vlad Gheorghiță.
Teama de durere și complicațiile din timpul nașterii
Psihologii susțin că teama de durere și complicațiile care pot surveni în timpul nașterii sunt principalii factori care influențează opțiunea femeilor pentru cezariană. „Gradul de toleranță la durere este diferit de la o persoană la alta și din acest motiv, nu putem generaliza că o naștere naturală poate fi dureroasă pentru fiecare femeie. În plus, în acest moment sunt mijloace moderne de anestezie, care pot ajuta ca durerile să fie depășite”, a precizat doamna Aurelia Bran, psiholog în cadrul Spitalului „Cuza Vodă”.
Nașterea naturală versus cezariană
Opțiunea fiecărei mame asupra modului cum aduce copilul pe lume este influențat de gradul de informare al acesteia. În cele mai multe situații, gravida pune mai presus binele copilului. „Deși doctorița care mi-a urmărit sarcina căuta tot felul de pretexte pentru a-mi face cezariană, am luptat pentru drepturile copilului de a se naște când dorește el. Totul era bine, fără complicații, iar amenințarea că nașterea naturală doare nu a reușit să mă îngrozească. Dumnezeu mi-a ajutat și, deși mă aflam la primul copil, am născut în numai câteva ore de la internare, aproape fără să simt durerea. Peste alte câteva ore, alăptam stând picior peste picior, stârnind uimirea celor din jur. Este un moment de care îmi amintesc cu drag”, povestește Elena, mama unei fetițe de trei ani. Există și mame care înțeleg beneficiile nașterii naturale, însă aleg cezariana. „Fiind la primul copil, trebuie să am curaj să nasc natural. Optez pentru cezariană și din cauza unor probleme medicale, însă îmi este teamă de complicațiile care pot surveni pe parcurs”, a declarat o altă mamă.
Moașa, un rol important în nașterea naturală
Deși ar trebui să aibă un rol important în promovarea nașterii naturale, din păcate, în spitalele din România, rolul moașelor nu este încă bine definit. Mai mult, de anul acesta, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, s-a desființat Facultatea de Moașe. „Din păcate, factorii de decizie nu au înțeles că moașa este un pion foarte important într-o maternitate. Pe de altă parte, nici moașa nu a înțeles care este rolul său într-o naștere. Ea ar trebui să fie partea integrată într-o echipă de naștere, însă unele se comportă ca și vechile asistente medicale . Îmi aduc aminte că femeile nășteau cu o moașă din sat, care calma și vorbea frumos cu gravida. Este extraordinar modul în care comunici cu femeia aflată în travaliu, să încerci să îi alini acea suferință. Din păcate, această comunicare nu mai există în spitalele din România”, spune directorul medical de la „Cuza Vodă”. „Moașa ar trebui integrată mai bine în echipa de naștere însă, lipsa de comunicare între medicul rezident, obstetrician, neonatolog și moașă face ca acest lucru să nu se întâmple”, a subliniat prof. dr. Stamatin.
În România, cele mai multe operații de cezariană se fac în orașele mari. Aici procentul unor astfel de intervenții este de 70%, în timp ce OMS recomandă un procent de maxim 10-15%.
Articole relaționate:
20% dintre gravidele din Moldova nu se prezintă la doctor în primul trimestru de sarcină
Nașterile prin cezariană cresc riscul de obezitate la copii