Redactor: Sorina Bujarov

Un medicament indicat pentru tratamentul sclirozei multiple are efecte adverse grave, informează Agenția Europeană a Medicamentului. Potrivit specialiștilor internaționali, preparatul poate cauza infecție cerebrale, dar și cancer cutanat, astfel de cazuri înregistrându-se deja. În consecință, experții în evaluarea medicamentelor a formulat noi recomandări în privința utilizării acestui tip de medicament.

Agenţia Europeană a Medicamentului a formulat noi recomandări pentru utilizarea preparat „Gilenya”, utilizat în tratarea sclerozei multiple. Asta cu scopul de a reduce la minim riscul de a dezvolta infecția cerebrală – „leucoencefalopatiei multifocale progresive” (LMP). Medicii explică că LMP este o infecție cerebrală, rară cauzată de virusul John Cunningham, care provoacă simptome similare celor atacului de scleroză multiplă. Consecințele grave ale acestora pot fi invaliditate severă sau chiar decesul.

Același medicament s-a dovedit a fi periculos și din punct de vedere că poate provoca carcinom bazocelular – un tip de cancer cutanat care se dezvoltă lent. Acesta însă nu se răspândește aproape niciodată în alte părți ale organismului, decât pielea, și nu pune viața în pericol. Cu toate acestea, netratat imediat, acesta poate desfigura o parte a corpului.

  Atenție - medicament interzis în Europa, vândut în farmaciile din Moldova 

Medicii explică că asta se întâmplă din motiv că „Fingolimod” – substanța activă a acestui medicament, reduce activitatea sistemului imunitar, în special a celulelor cunoscute sub denumirea de celule T. Aceste celulele sunt implicate în combaterea bolilor și infecțiilor, astfel că pacienții tratați cu medicamentul Gilenya se pot confrunta cu risc sporit de apariție a infecțiilor și a bolilor, inclusiv LMP și unele tipuri de cancer.

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului, până în prezent au fost raportate 3 cazuri confirmate de apariție a LMP la pacienții tratați cu medicamentul „Gilenya”. Pe lângă acestea, s-au raportat 151 cazuri de apariție a carcinomului bazocelular. La pacienții care au primit acest preparat.

Acum, pentru a identifica precoce infecția LMP și cancerul cutanat, experții internaționali recomandă evaluarea pacienților înainte și în timpul tratamentului cu medicamentul „Gilenya”. Dacă se suspectează apariția acestor boli, trebuie efectuat imediat un RMN, iar tratamentul cu medicamentul Gilenya trebuie întrerupt până la excluderea posibilității de apariție a LMP. În ceea ce privește riscul de apariție a cancerului cutanat – se recomandă efectuarea unei evaluări medicale a pielii înainte de începerea tratamentului, după cel puțin un an și apoi minimum anual, în timpul tratamentului cu medicamentul „Gilenya”. Medicamentul Gilenya nu trebuie utilizat la pacienții cu carcinom bazocelular sau orice alt tip de cancer.

  Mai multe tipuri de medicamente, retrase din farmaciile din Moldova, la sesizarea CNA 

Informații pentru pacienți:

  • Medicamentul Gilenya, utilizat pentru tratamentul sclerozei multiple, reduce activitatea sistemului imunitar (mecanismul natural de apărare a organismului).
  • Deși rară, apariția LMP este mult mai probabilă în timpul tratamentului cu medicamentul Gilenya la pacienții tratați anterior cu un alt medicament utilizat în tratarea sclerozei multiple, care suprimă sistemul imunitar, precum „natalizumab”.
  • Simptomele LMP pot fi similare celor ale atacului de scleroză multiplă –modificări de dispoziție sau comportament, tulburări de memorie, de vorbire și dificultăți de comunicare. În cazul în care afecțiunea pare să se agraveze sau dacă observați orice simptome noi sau neobișnuite, discutați cât mai curând cu medicul.

Precizăm că reevaluarea medicamentului „Gilenya” a fost efectuată de Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA, cu implicarea unui grup de experți în neurologie. Opinia experților Comitetului a fost transmisă Comisiei Europene, în vederea emiterii unei decizii cu aplicabilitate obligatorie în întreaga Uniune Europeană.

Sursa: amed.md

 

 Articole relaționate:

Moldovenii cumpără medicamente ca la piață. Doctorii eliberează rețete nevalide, iar farmaciștii închid ochii la aceste ilegalități 

Scandal cu învinuiri de malpraxis. Medicii au făcut operații de înlocuiri de șold cu implanturi meșterite din bucăți de la diferite dispozitive 

CAMPANIE// Un spital, implicat într-un proces de malpraxis, după ce din instituție au fost furate medicamente esențiale