Autor: Sorina Bujarov

A devenit ministru al Sănătății fără să practice vreo zi medicina. În schimb, are în familie o mulțime de doctori, angajați în sistemul național de Sănătate. Este vorba despre mama, tatăl, sora, dar și un unchi. Aceștia sunt fie manageri ai unor instituții medicale, fie șefi de secție în cadrul altora. Anume din acest motiv Alianța Anticorupție a sesizat recent Comisia Națională de Integritate (CNI) cu privire la un posibil conflict de interese pe care ar putea să-l admită ministrul Sănătății Ruxanda Glavan în legătură cu membrii familiei sale.

Mai exact, sesizarea Alianței Anticorupție se referă la legătura dintre ministrul Ruxanda Glavan și mama acesteia Anadela Glavan, care deține funcția de director al Asociației Medical Teritoriale Centru (AMT) deja de mai mulți ani.

În urma efectuării unui studiu calitativ în domeniul sănătății, membrii Alianței au întrezărit existența unui posibil conflict de interese între fiica și mama care-i este subaltern. Contactați de Sănătate INFO, responsabilii de la CNI spun că acest caz a fost clasat, deoarece ministrul Sănătății a declarat posibilul conflict de interese generat de relația de rudenie dintre ea și șefa AMT Centru.

  Firma fondată de ministrul Ruxanda Glavan și-a schimbat denumirea după ce aceasta a ajuns șef la Sănătate 

„Conflictul de interese a fost declarat și nu cade sub incidența legii. Deciziile luate de ministrul Sănătății nu vizează în niciun fel șeful AMT Centru, pentru că instituția medicală este una municipală și se subordonează Consiliului Municipal Chișinău. Mai mult, Ruxanda Glavan a transferat responsabilitățile de a lua decizii cu privire la unii membri de familie către alte persoane, astfel încât ea să nu influențeze mersul lucrurilor în acest sens”, a precizat șeful Direcției control venituri și proprietăți din cadrul CNI, Lilian Chișca.

Pe lângă Anadela Glavan, șefa AMT Centru, Ruxanda Glavan mai are și alte rude care muncesc în sistemul național de sănătate. Este vorba despre tatăl acesteia – Nicolae Glavan, șef al secției Traumatologie la Spitalul de Urgență din Chișinău. Acesta este angajat aici din 1974, iar din 1978 și până acum ocupă funcția de șef de secție. Între 2011 și 2014 Nicolae Glavan a fost și vicedirector la Spitalul de Urgență, iar din 2014 a revenit la funcția de șef de secție.

  Cine este viitorul ministru al Sănătății - averi, firme și contracte 

La același spital lucrează și sora ministrului Sănătății. Este vorba despre Alina Glavan, care și ea ocupă acum funcția de șef al secției Traumatologie 2. Alina Glavan s-a angajat la Spitalul de Urgență în anul 2000, în calitate de medic traumatolog, iar în 2005 a devenit șef de secție.

O altă rudă a ministrului Glavan angajat în sistemul sănătății este Petru Bulgac, director de mai mulți ani la Dispensarul Municipal Dermato-Venerologic. Petru Bulgac este unchiul ministrului Sănătății, informație confirmată pentru Sănătate INFO și de responsabilii de la CNI.

De altfel, în comunitatea medicală există informații că și Luminița Suveică ar fi rudă apropiată a ministrului Sănătății Ruxanda Glavan. Aceasta i-ar fi fină de cununie familiei Suveică. 

 

 Articole relaționate:

UPDATE// De ce rudele Ruxandei Glavan se regăsesc în lista celor responsabili de condamnarea Moldovei la CEDO

Guvernul a fost învestit. Ruxanda Glavan este noul ministru al Sănătății. Mircea Buga nu mai are tangențe cu medicina