Autor: Sorina Bujarov

Medici care-și fac selfie la muncă și care publică pe internet poze cu paciente dezbrăcate. Se întâmplă în Moldova, mai exact la Floreși, acolo unde fostul director al spitalului raional, Sergiu Sochircă a publicat pe pagina sa de facebook o poză cu o femeie dezbrăcată, care născuse de curând. În imagini apare și bebelușul proaspăt născut.

Fotografiile au fost publicate pe internet vineri, atunci când doctorul își făcea tura de noapte. Între timp însă, după ce imaginile au început să fie distribuite și criticate de internauți, medicul a șters pozele. Pentru această ispravă se pare că medicul nu riscă nimic. Asta pentru că, aparent, el nu a încălcat nici o lege sau normă, spune actualul director al spitalului Valeriu Nichiforciuc.

„La modul practic parcă nu a încălcat nici o lege, dar și eu cred că nu a procedat frumos. Mâine la volanta de dimineață voi avea o discuție cu el, vom dicuta și cu colectivul, să decidem cum am putea proceda în acest caz. Eu nu am văzut încă pozele și nu știu exact despre ce e vorba, dar așa, ca director, voi avea o discuție serioasă cu el. Nu știu dacă chiar vom aplica o mustrare”, a declarat pentru Sănătate INFO Nichiforciuc.

█  Selfie, lângă pacienți aflați în stare de inconștiență. Doctorii au fost pedepsiți pentru acest gest

De altfel, Codul Cadru de Etică al lucrătorului medical și farmaceutic prevede că „Obligaţia lucrătorului medical şi farmaceutic este de a apăra sănătatea fizică şi mintală a omului, de a promova un mod sănătos de viaţă, de a preveni îmbolnăvirile şi de a uşura suferinţele, respectând dreptul la viaţă şi demnitate al fiinţei umane, fără discriminări de vârstă, sex, rasă, etnie, religie, naţionalitate, condiţie socială, ideologie, politică sau din orice alt motiv…”.

De asemenea, conform Legii privind exercitarea profesiunii de medic, doctorii sunt obligați să respecte drepturile şi interesele pacientului, precum şi ale rudelor lui, iar unul din drepturile de bază ale omului este cel la viață privată, care în acest caz a fost încălcat. 

 

 Articole relaționate:

Unul din 500 de pacienți din lume se trezește pe masa de operații 

Chirurgii „uită” în corpurile pacienților diverse instrumente chirurgicale sau alte obiecte, de aproximativ 6 mii de ori pe an

Operațiile în zilele de week-end sunt mai riscante, decât cele realizate la începutul săptămânii