Redactor: Parascovia Sula

Excesul de greutate și obezitatea cu care se confruntă copiii, iar ulterior adolescenții, a devenit o preocupare serioasă ce ține de domeniul sănătății publice în Statele Unite ale Americii. Termenul „Epidemie de obezitate” a devenit foarte cunoscut în ultimii 25 de ani, iar Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor Netransmisibile declară că prevalența obezității s-a dublat în această perioadă.

Astfel, numărul copiilor cu greutate excesivă, cu vârste cuprinse între doi și cinci ani, a crescut de la 5% la peste 12%, iar a celor cu vârsta de la șase la 11 ani - de la 6,5%  până la 17%. În perioada adolescenței, între vârsta de 12-19 ani, ratele de prevalență s-au triplat (de la 5 la sută la 17,6 la sută).

Adolescenții obezi au un risc mai sporit de hipertensiune arterială, colesterol și diabet zaharat de tip 2, în comparație cu părinții lor. De asemenea, ei ar putea fi prima generație de oameni care vor avea o viață mai scurtă, decât semenii de dinaintea lor. Deși există noutăți îmbucurătoare, potrivit cărora obezitatea în copilărie a încetinit în ultimii câțiva ani, este nevoie de eforturi serioase pentru a schimba radical această tendință, scrie American Psychological Association.

Deci, ce putem face?

Se știe că alimentația sănătoasă și activitatea fizică sunt esențiale pentru combaterea obezității. Însă, mai puțin se ține cont și de schimbările mediului înconjurător. Obezitatea arată că în combinație genetica și mediul influențează asupra sănătății fizice a omului. Din acest motiv rata obezității printre copii este disproporționată în comunitățile în care nu sunt suficiente resurse de mediu pentru menținerea unui mod de viață sănătos, față de cele unde acestea există.

  Obezitatea costă statele lumii mai mult decât războaiele și lupta cu terorismul 

Mediul înconjurător, factor important pentru un mod de viață sănătos

În comunitățile sărace accesul la alimentele sănătoase, precum fructe, legume, cereale integrale și proteine ​​slabe este mai limitat. Aici, familiile adesea trăiesc în așa numitele „deșerturi alimentare” unde sunt puține magazine alimentare ori cele care există afișează prețuri mai mari la produsele naturale, decât la cele procesate. De asemenea, oamenii sunt nevoiți să cumpere de la magazinele din cartier, care oferă o gamă mai mică de alimente naturale. Și mai grav este faptul că în comunitățile urbane accesul la produse fast-food este foarte mare, magazinele fiind situate în apropierea școlilor sau terenurilor de joacă. Tot în comunitățile mai sărace, unde sunt puține parcuri, piste pentru bicicliști, terenuri de joacă, facilități de agrement sau pasarele, reduc accesul copiilor și adolescenților la sport.

Ce pot face părinții pentru a schimba mediul înconjurător în localitatea lor

Experții în sănătate publică spun că pentru a lupta sau a preveni obezitatea la copii, părinții trebuie să se implice activ în dezvoltarea și amenajarea mediului în care trăiesc. Ei trebuie să ceară, în primul rând, administrațiilor să deschidă mai multe magazine alimentare și piețe pentru fermierii locali. De asemenea, să asigure transport public la prețuri accesibile până la magazinele alimentare situate în afara comunităților. Ce mai pot face părinți este să influențeze liderii locali să îmbunătățească politicile de utilizare a terenurilor, să încurajeze construcția parcurilor sau terenurilor de joacă și să restricționeze invadarea unităților de fast-food în cartierele lor.

Administrațiile locale, la rândul lor, pot promova utilizarea terenurilor intravilane pentru grădini comunitare sau pentru piețele fermierilor.

Lucrul cu școala și comunitatea locală

Școlile sunt locuri ideale pentru crearea unor grădini, în care să fie cultivate fructe și legume, care pot fi vândute ieftin localnicilor. Aceste grădini pot servi drept mijloc de educare pentru copii în timp ce ei învață biologia, dar și pentru a-i educa să se alimenteze sănătos.

  Excesul de greutate și obezitatea provoacă 10 tipuri de cancer 

Părinții mai pot propune administrațiilor școlare să organizeze diverse activități extrașcolare, precum educația fizică sau cea alimentară. De asemenea, ei pot cere administrațiilor școlare scoaterea automatelor cu alimente procesate din instituțiile de învățământ.

Acasă – ce pot face părinții pentru a-și deprinde copiii cu obiceiuri sănătoase

Să adauge cât mai multe alimente sănătoase în meniul zilnic al familiei, precum fructele, legumele, cerealele integrale și proteine ​​slabe și să limiteze la minim consumul de alimente procesate, precum băuturile acidulate și bucatele care conțin cantități mari de zahăr rafinat, amidon, sare sau grăsimi. Părinții trebuie să mănânce sănătos împreună cu copiii lor.

Cercetările arată că micuții adoră la nebunie alimentele care sunt prezentate într-un context pozitiv. De asemenea, părinții trebuie să monitorizeze și să limiteze accesul copiilor la diverse surse media, precum TV-ul, internetul și jocurile video, deoarece vizionarea îndelungată a televizorului și folosirea calculatorului duc la formarea obezități infantile.

 

█ Articole relaționate:

Obezitatea înainte de menopauză crește riscul de deces din cauza cancerului mamar 

Obezitatea pune stăpânire pe copiii moldoveni. Boala îi afectează din primii ani de viață 

Băuturile energizante cauzează tot mai multe boli și decese