Autor: Sorina Bujarov

Criza de personal medical devine tot mai accentuată în Republica Moldova. Statisticile arată că în ultimii ani numărul doctorilor a scăzut continuu, iar 2015 nu a fost o excepție din acest punct de vedere. Astfel, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Sănătății, anul trecut sistemul medical din țară a pierdut peste 500 de specialiști. Dintre aceștia – aproximativ 30 sunt medici, iar 468 – asistenți medicali.

Mai exact, în sistemul național de sănătate muncesc 10.397 de doctori, pe când în 2014 numărul acestora era de 10.424. Astfel, per total, nivelul asigurării instituțiilor medicale cu doctori a ajuns la 84%, cu aproximativ două procente mai puțin decât în 2014.

Datele arată că într-un singur an numărul medicilor de familie care au părăsit sistemul medical din țară a ajuns la aproximativ 60, specialiști de profil terapeutic – 23, iar ginecologi – 10. În schimb, a crescut, deși nesimnificativ, numărul chirurgilor, al pediatrilor, al psihiatrilor, și doctori de specializări mai înguste.      

█  Topul specialităților medicale care iau cel mai mult mită 

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, printre regiunile cu cele mai mari probleme la capitolul asigurare cu personal medical se numără raionul Cantemir, Ștefan Vodă, Cimișlia, Fălești, Nisporeni, etc. În Cantemir, de exemplu, muncesc aproape de două ori mai puțini doctori decât ar fi nevoie, în timp ce celelalte raioane enumerate sunt asigurate cu personal medical în proporție de cel mult 73%.

În același timp, la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă figurează 387 de posturi vacante în domeniul sănătății, fiind cel mai solicitat domeniu. Astfel, potrivit datelor ANOFM, instituțiile medicale din țară caută 145 de asistenți medicali, 117 de medici specialiști, 33 de specialiști în medicina generală și 30 de medici de familie. De asemenea, sunt căutați și farmaciștii – 24 de posturi vacante, felcer laborant – 13 posturi, medic stomatolog – 5, laborant farmacist – 5, medic statistician – 4, etc.

Vom preciza că, potrivit ultimelor date ale Sindicatului „Sănătatea”, la nivel de țară, aproximativ 10% din statele de personal din instituțiile medicale nu sunt ocupate.

 

 Articole relaționate:

„Am dat doctorului 200 de dolari, dar n-au ajuns și pentru moașă”. Directorii de spitale, obligați să organizeze chestionare anonime pentru a „prinde în flagrant” subalternii care iau mită 

Ministerul Sănătății a creat un Consiliu pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale în sistem 

Aproape jumătate din moldoveni nu ar depune vreo plângere, dacă li s-ar cere bani suplimentari pentru serviciile medicale