Autor: Parascovia Sula

Bolnavii din Capitală, care suferă de cea mai simplă formă de tuberculoză, se pot trata acum în regim online. Ceea ce trebuie să facă este să aibă în preajma lor un computer, conectat la internet. În fiecare zi, când iau pastilele, ei trebuie să filmeze momentul și să transmită dovada video operatorilor care gestionează softul, destinat pentru pacienții cu tuberculoză. Proiectul este aplicat de către organizația neguvernamentală AFI și este administrat de Platforma E-Sănătate în baza unui acord de responsabilitate socială. Până acum acești bolnavi trebuiau să meargă în fiecare zi la medicul ftiziopneumolog de sector ca să-și administreze medicamentele. De câteva luni ei ajung la specialist doar odată pe săptămână ca să-și ia medicamentele pentru următoarele șapte zile.

La modul practic, pacienților cu tuberculoză, care acceptă această formă de tratament, li se creează un cont cu datele personale, pe pagina E-Sănătate Pacienți. „Pentru a face un video el accesează „adaugă video” și filmează momentul când bea preparatele. Medicamentele trebuie afișate pe o foaie specială, prevăzută cu spații pentru fiecare pastilă aparte. În acest mod observăm ce fel de pastilă a fost administrată. După ce a terminat să filmeze video-ul, pacientul trebuie să bifeze, dacă are reacții adverse”, povestește asistenta medicală Elena Colț, responsabilă de monitorizarea tratamentului.

 Bolnavii de tuberculoză din Moldova se țin de tratament, doar dacă primesc bani 

Deocamdată, de această metodă de tratament pot beneficia doar pacienții de tuberculoză din Capitală, care au computere și acces la internet. De asemenea, ei trebuie să accepte această metodă de tratament și faptul că vor fi strict monitorizați. Pentru aceasta, în fiecare zi ei trebuie să filmeze momentul în care iau pastilele și să transmită imaginile video operatorilor.

La modul practic lucrurile se întâmplă în felul următor: operatorii selectează pacienții de tuberculoză din Chișinău care au nevoie de tratament de scurtă durată. Cei care acceptă primesc un cod, care ulterior este adăugat într-un program de randomizare. Acesta selectează automat cum anume urmează să se trateze pacienții – de acasă, folosind tehnologiile informaționale sau va trebui în continuare să meargă în fiecare zi la medicul ftiziopneumolog, la Centrul Consultativ.

„Oamenii sunt receptivi și le place acest instrument. Astfel ei nu trebuie să meargă în fiecare zi la medic și economisesc timp. Mai ales că unii lucrează, au copii. Le ușurează modul de tratament”, a explicat pentru Sănătate INFO asistenta medicală Elena Colț.

Pacienții selectați pentru observare video sunt înregistrați pe pagina E-Sănătate Pacienți.

 Discriminați, pentru că au tuberculoză. Ministerul Sănătății trimite pacienţii de TB de la Rezina să intre în Centrul Medicilor de Familie pe o altă o altă ușă, decât restul pacienților 

În timpul elaborării materialului, trei persoane au reușit să transmită video-uri cu momentul când beau pastilele. Asistentele, la rândul lor, trebuie să acceseze pagina E-Sănătate Medici și să vadă ultimul video adăugat, dacă pacienții au luat toate pastilele, iar ulterior completează raportul. Dacă aceștia au reacții adverse, asistentele anunță imediat doctorul.

„Dacă apare vreo reacție, noi anunțăm imediat doctorul ftiziopneumolog și întrerupem tratamentul. Apoi, la indicațiile acestuia vedem cum procedăm”, a adăugat altă asistentă medicală, Ecaterina Bivol.

Ca să faciliteze comunicarea cu pacienții, asistentele le trimit acestora un video de răspuns cu următorul mesaj. „Bună ziua. Video-ul dumneavoastră a fost recepționat. Totul este bine. Să aveți o zi frumoasă”.

Dacă pacienții selectați nu trimit dovada video, ei sunt sunați și întrebați despre motiv. Dacă situația se repetă și este nemotivată, aceștia sunt excluși din program și apoi își urmează tratamentul tradițional, la medicul ftiziopneumolog de la Centrului Consultativ.

„Acest proiect este implementat sub forma unui studiu prin care vrem să înțelegem cu cât este mai eficient tratamentul prin monitorizare video față de cel obișnuit, în cabinetul medicului ftiziopneumolog. În acest moment folosim un soft special prin care pacienții ne trimit video-uri în fiecare zi, care demonstrează că ei administrează pastilele prescrise de doctor. În urma recepționării videoului, operatorii, la rândul lor le transmit un răspuns, care presupune un mesaj de încurajare sau de corectare pentru anumiți pacienți”, a declarat pentru Sănătate INFO Lilian Severin, director al Asociației AFI.

 Despre tuberculoză altfel. Povestea unei tinere care a reușit să omoare boala și nu invers 

Dacă în urma acestei cercetări se va demonstra că instrumentul video este eficient, acesta urmează să fie utilizat de către toți pacienții cu tuberculoză. „Pentru studiu avem nevoie să monitorizăm patru sute de persoane, ceea ce presupune că va dura mai mult de un an. Eu cred că sunt șanse ca acest instrument să fie folosit de către toți pacienții din Moldova, pentru că este unul foarte popular în toată lumea. Studiul ne va permite să oferim pacienților mijloace tehnice care le-ar da posibilitate să continue tratamentul în condiții mai confortabile, pentru că tratamentul de la Centrul Consultativ nu poate fi comparat cu cel de acasă”, a adăugat Lilian Severin.

Singura problemă pe care o văd asistentele medicale care monitorizează inclusiv procesul de selectare a pacienților este randomizarea. „Au fost cazuri când cinci pacienți la rând au fost selectați pentru tratamentul obișnuit, monitorizat la Centrul Consultativ. Din păcate, nu putem alege cine va putea fi monitorizat prin video-uri. Programul o face în mod automatizat”, a afirmat Elena Colț.

Deocamdată, prin acest soft sunt monitorizați șase pacienți, dar directorul AFI spune că cererea este în creștere.

În lume, anual,  tuberculoza provoacă un milion 500 de decese. Potrivit Ministerului Sănătății, în Moldova incidența prin tuberculoză a depăşit de 3 ori media înregistrată în Regiunea Europeană în 2014. Anul trecut, zilnic, s-au îmbolnăvit de această maladie câte 10 persoane, iar către sfârșitul anului au fost infectate 3.599 de persoane. De asemenea, în fiecare săptămână câte zece moldoveni au murit din cauza acestei boli.

█ Diferența dintre a fi infectat și bolnav de tuberculoză 

Potrivit autorităților, prevenirea şi controlul acestei probleme de sănătate publică constituie unul dintre obiectivele strategice naţionale în sănătate. Moldova face parte din grupul celor 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări din lume cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB-MDR).

În fiecare an, pe 24 martie este marcată Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei. Cu această ocazie specialiștii vor să atragă atenția societății asupra modului de răspândire, metodelor de diagnostic și de tratament ale bolii.

Partenerii proiectul privind video observat al tuberculozei sunt Programul Națiunilor Unite pentru Dezvolatare, Behavioral Insights Team, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Ministerul Sănătății, Instituția Medico-sanitară Publică Institutul Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” și o companie de telefonie mobilă.

Notă: Act For Involvement este o organzație neguvernamentală care aplică mai multe proiecte în domeniul tuberculozei, HIV/SIDA și alte maladii cu impact social major.

 

  Articole relaționate:

Moldovenii care doresc să plece în Marea Britanie vor trebui să facă testul la tuberculoză 

Numărul îmbolnăvilor de tuberculoză, în lume, în ușoară scădere pentru al treilea an consecutiv. Formele multi-rezistente sunt, însă, în creștere