Autor: Sorina Bujarov

În pofida presiunilor venite din partea industriei tutunului, Legea Antitutun continuă să fie implementată treptat. Astfel, agenții economici care au încălcat conștient prevederile legii au primit amenzi usturătoare. Autoritățile din Sănătate informează că în primele două luni ale anului în Republica Moldova au fost aplicate 16 amenzi pentru încălcarea prevederilor ce țin de publicitatea la țigări.

Anunțul a fost făcut de către medicul șef sanitar de stat, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului. Potrivit ei, de la începutul lunii ianuarie, când au intrat în vigoare interdicțiile ce țin de publicitatea și promovarea articolelor din tutun, dar și sponsorizarea de către industria tutunului a diferitor evenimente, au fost efectuate mai multe controale. În urma acestora 16 agenți economici s-au ales cu amenzi usturătoare, în conformitate cu articolul 364 din Codul Contravențional. Mai exact, amenzile variază între 2.000 și 3.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 10.000 de lei pentru persoanele juridice.

█ Dispută în Parlament. Responsabilii admit că accizele la țigări favorizează industria autohtonă a tutunului 

„De la începutul anului și până la finele lunii februarie au fost efectuate 3.146 de controale, din totalul a 11.413 luate la evidență în țara noastră. Dintre acestea, 2.351 sunt obiective de comerț, 528 – localuri de alimentație publică, iar 267 – gherete. În urma controalelor efectuate de Centrele de Sănătate Publică, au fost aplicate 562 de prescripții sanitare de avertizare privind obligativitatea respectării prevederilor legale. În același timp au fost aplicate 16 amenzi pentru încălcarea prevederilor ce interzic publicitatea țigărilor”, a declarat Aliona Serbulenco, viceministru al Sănătății, în cadrul ultimei ședințe a Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului. Demnitarul nu a precizat însă cine dintre agenții economici a fost amendat.

Lucrurile ar fi continuat în aceiași manieră, a adăugat aceasta, dacă nu era moratoriul asupra controlului de stat, propus de Ministerul Finanțelor și votat ulterior de către Guvern. Totuși, după ce Legislativul au aprobat excluderea Serviciului de stat al Sănătății Publice din acest moratoriu, controalele au fost reluate din data de 4 aprilie. Acum Centrele de Sănătate Publică din țară vor trebui în continuare să verifice dacă agenții economici din țară respectă prevederile Legii Antitutun.

█ Guvernul ignoră angajamentele față de partenerii de dezvoltare. A aprobat azi accize mai mici la țigări 

Vom preciza că din 1 ianuarie 2016 în Republica Moldova este interzisă orice formă de publicitate la țigări. Pe lângă aceasta, noua Lege privind controlul tutunului mai interzice și comercializarea produselor din tutun în preajma școlilor, grădinițelor și instituțiilor medicale, în rețeaua de comerț ambulant – la tarabe sau tejghele improvizate.

În ceea ce privește interzicerea comercializării tutunului în raza de 200 de metri de la instituțiile de învățământ și cele medico-sanitare, autoritățile spun că deocamdată nu pot aplica amenzi, deoarece acestea au autorizații sanitare. Documentele însă expiră în curând, iar Centrele de Sănătate Publică au fost avertizate să nu mai elibereze certificatele în baza cărora agenții economici ar putea să vândă țigări în locurile interzise de lege.

 

 Articole relaționate:

E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal