Autor: Sorina Bujarov

Guvernul a aprobat astăzi modificări noi pentru mai multe acte legislative. Printre acestea și amendamente la Codul Fiscal, documentul fiind inclus în agenda ședinței de astăzi pe ultima sută de metri. Conform acestora, accizele la tutun rămân, practic, la nivelul anului trecut, prețul fiind doar actualizat la rata inflației. Propunerea a fost acceptată de Executiv, deși chiar în timpul ședinței ministrul Finanțelor a declarat că statul trebuie să respecte promisiunile asumate față de partenerii de dezvoltare și să majoreze treptat accizele pentru tutun.

Astfel, conform amendamentelor aprobate de Guvern, pentru acest an accizele pentru țigările cu filtru ar urma să fie de 220 lei pe partea fixă și, respectiv, 17% pe valoare, iar pentru cele fără filtru – 60 lei per 1.000 de bucăți. Vom preciza că anul trecut accizele la țigările cu filtru erau de 200 lei per 1.000 țigarete și 18% la valoarea acestora, iar pentru cele fără filtru – 50 lei per 1.000 de țigări.

Documentul a trecut de Guvern, deși chiar înainte de a prezenta propunerile pentru accizele la țigări ministrul Finanțelor Octavian Armașu a afirmat – „se majorează accizele pentru țigaretele cu filtru… noi avem angajament față de partenerii noștri externi ca să aduce accizele la tutun, treptat, la nivelul celor din Uniunea Europeană”. Vom preciza că în țările europene valoarea accizelor per 1.000 de țigarete ajunge la 90 de euro. Mai mult, experții în economie spun că Guvernul nici măcar nu a majorat accizele la țigări la rata inflației, dar mult mai puțin.   

█ Câți bani ar câștiga bugetul statului, dacă Moldova ar aplica „politica de câștig dublu” în lupta cu fumatul 

„În conformitate cu obligațiile Republicii Moldova față de UE, până în 2025 valoarea accizelor per 1.000 de țigarete trebuie să ajungă la 90 de euro. Însă, constatăm că Guvernul nu intenționează să implementeze aceste obligații. Pentru a îndeplini această obligație, accizele trebuie să crească cu circa 8-9 euro per 1.000 țigarete anual. (…) În timp ce pentru alte accize se aplică majorarea cu rata inflației de 10,5%, pentru țigări se prevede o creștere cu mult mai mică. De exemplu, pentru un pachet de țigări cu filtru la prețul de 10 lei creșterea accizelor pentru 2016 va constitui doar 5.2%, iar pentru un pachet cu prețul de 20 lei, doar de 2.6%. La fel și pentru țigările fără filtru, la care creșterea accizelor este doar de 10%, adică sub inflația prognozată”, explica anterior Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, care mai spune că prin aceste acțiuni Moldova încalcă angajamentele asumate anterior.

Vom precizacă majorarea taxelor la tutun este o măsură inclusă și în Programul de activitate al Guvernului, 2016-2018. Mai exact, documentul stabilește – „Implementarea legislației privind controlul tutunului, aprobarea pachetului de legi privind controlul alcoolului, aplicarea taxei pe viciu și creșterea accizelor pentru produsele din tutun și băuturile alcoolice, ca sursă de finanțare suplimentară pentru sistemul de sănătate”, lucru prevăzut în pct.11, din Sectiunea XII ”Sănătatea”.

 Noile accize la țigări - „în slujba” industriei de tutun 

Amintim că majorarea accizelor la tutun se numără printre condițiile impuse și de Banca Mondială, pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de un credit de 31 de milioane de dolari, pentru modernizarea întregului sistem de sănătate. Dintre aceștia, peste 2,7 milioane de dolari ar urma să fie acordați pentru reducerea consumul de tutun în rândul moldovenilor. Pentru a primi acești bani, Moldova trebuie să reducă cu un procent prevalența fumatului printre persoanele adulte, chiar din al doilea an de la aprobarea Legii Antitutun. Iniția, pentru a obține această performanță autoritățile ar putea primi peste 1,6 milioane de dolari, iar la a doua etapă Banca Mondială ar mai putea oferi un credit în valoare de 1,4 milioane de dolari. Asta în cazul în care autoritățile ar reduce cu 4% numărul fumătorilor adulți. 

Potrivit specialiștilor, fumatul se face vinovat de majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, al cavităţii bucale şi al vezicii urinare. În Moldova 9 din 10 cazuri de cancer la plămâni sunt provocate de fumat. 

 

 Articole relaționate:

Gata cu publicitatea la țigări. Vin controalele și amenzile usturătoare pentru cei care nu respectă Legea 

Mâine intră în vigoare una dintre cele mai drastice prevederi a Legii antitutun 

Credit de peste 2,7 milioane de dolari pentru Moldova pentru a reduce numărul fumătorilor. Ce condiții impune Banca Mondiale pentru a oferi acești bani