Redactor: Sorina Bujarov

În acest an în Moldova ar putea crește accizele la țigări. Cel puțin asta se propune în Politica Bugetar Fiscală pentru 2016, care abia urmează să fie aprobată. Specialiștii din domeniu spun însă că majorarea propusă pentru accizele produselor din tutun este una nesimnificativă, în comparație cu prețul impus de țările înalt dezvoltate, și, în același timp, contravine mai multor documente, printre care și politicilor de luptă cu fumatul.   

În 2015 accizele la țigările cu filtru erau de 200 lei per 1.000 țigarete și 18% la valoarea acestora, iar pentru cele fără filtru – 50 lei per 1.000 de țigări. Pentru acest an se propune însă ca accizele pentru țigările cu filtru să fie de  220 lei pe partea fixă și respectiv 17% pe valoare, iar pentru cele fără filtru – 60 lei per 1.000 de bucăți. Această majorare este prea mică, spun specialiștii de la Expert-Grup, care au făcut o analiză în acest sens.

„Se observă că autoritățile consideră, în continuare, că țigările fără filtru sunt un produs de primă necesitate și prin urmare, trebuie să mențină prețuri accesibile. Acest lucru contravine politicilor de combatere a fumatului, prin diminuarea accesului prin preț la acestea. De asemenea, în conformitate cu obligațiile Republicii Moldova față de UE, se prevede ca până în 2025 valoarea accizelor per 1.000 de țigarete să ajungă la 90 de euro. Însă, constatăm că Guvernul nu intenționează să implementeze aceste obligații. Pentru a îndeplini această obligație, accizele trebuie să crească cu circa 8-9 euro per 1.000 țigarete anual”, afirmă Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

█  Proprietarii de restaurante povestesc cum s-au adaptat mai ușor la legea antitutun 

Mai mult ca atât, specialistul spune că în timp ce pentru alte accize se aplică majorarea cu rata inflației de 10,5%, pentru țigări se prevede o creștere cu mult mai mică. De exemplu, pentru un pachet de țigări cu filtru la prețul de 10 lei creșterea accizelor pentru 2016 va constitui doar 5.2%, iar pentru un pachet cu prețul de 20 lei, doar de 2.6%. La fel și pentru țigările fără filtru la care creșterea accizelor este doar de 10%, sub inflația prognozată, iar prin această propunere Guvernul ăși încalcă responsabilitățile luate față de UE.

„Nivelul propus de accize pentru țigări nu poate fi justificat nici prin situația din Ucraina și Romania. Principalul argument utilizat de susținătorii industriilor de tutun este sporirea contrabandei din Ucraina. La acest capitol se poate menționa următoarele – Ucraina și România nu fac diferență în accizarea țigaretelor cu filtru și fără filtru, adică se aplică aceleași reguli. Mai mult, în Ucraina valoarea totală minimă a accizelor pentru 2016 la țigarete este de aproximativ 15,2 euro pe 1.000 de bucăți, iar în România – peste 90 de euro. Asta în timp ce în timp ce în Moldova se planifică doar 11 euro per 1.000 de țigarete cu filtru și doar 2,6 euro pentru cele fără filtru”, explică Budianschi.

Altfel spus, diferența de preț la țigări între Ucraina și Moldova este de sub 15% și, practic, nu creează motivație pentru contrabandă. În acest context, experții în economie spun că stabilirea nivelului pentru accize la țigări nu poate fi justificată prin argumente de sporire a contrabandei.

█  Ce se poate întâmpla în domeniul sănătății, din cauza anulării controlului de stat pentru agenții economici 

„În concluzie, putem constata că Guvernul, prin propunerile la accizele pentru țigări, de fapt a planificat o diminuare în termeni reali a accizelor pentru țigări, astfel diminuând veniturile la buget din această sursă față de anul precedent”, a concluzionat directorul de programe din cadrul „Expert-Grup”, care mai spune că Guvernul Moldovei nu a ținut cont nici de obligațiile țării de a atinge ținta de 90 de euro per 1.000 de țigarete până în 2025.

„Guvernul consideră în continuare că țigările fără filtru sunt mai puțin nocive decât cele cu filtru, menține în mod deliberat un nivel jos al accizelor față de Ucraina și România. În timp ce la restul produselor accizate Guvernul urmărește cu strictețe principiul ajustării creșterii accizelor la inflație (10,5%, chiar și când nu e cazul), pentru țigări a făcut excepție. Ținând cont de cele menționate, apare întrebarea de ce s-a procedat în felul următor? Răspunsul este unul la suprafață, fiindcă în stabilirea accizelor la aceste produse Guvernul s-a condus de interesele industriei tutunului și nu de interesele naționale”, a concluzionat Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

 

 Articole relaționate:

Gata cu publicitatea la țigări. Vin controalele și amenzile usturătoare pentru cei care nu respectă Legea 

Mâine intră în vigoare una dintre cele mai drastice prevederi a Legii antitutun 

Credit de peste 2,7 milioane de dolari pentru Moldova pentru a reduce numărul fumătorilor. Ce condiții impune Banca Mondiale pentru a oferi acești bani