Autor: Sorina Bujarov

Moratoriul autorităților privind controalele față de agenții economici va crea o serie de impedimente și la aplicarea mai multor legi în sănătate. Experții avertizează că, în mod special, va fi greu de monitorizat cum este aplicată noua Lege antitutun sau cea care ține de activitatea farmaceutică. Din acest motiv, mai multe organizații neguvernamentale din țară au înaintat un aviz către conducerea Guvernului și comisiile parlamentare de specialitate, prin care cer ca propunerea de moratoriu a Ministerului Justiției să facă excepție de la domeniile ce țin de sănătatea publică și activitatea farmaceutică. Or, spun specialiștii, controlul de stat este un element de bază în implementarea legilor.

Legea antitutun a intrat în vigoare încă în luna septembrie 2015. De atunci, prevederile ei sunt transpuse treptat și în practică. De exemplu acum inspectorii de la Serviciul Sănătății Publice urmau să verifice pe parcursul următoarelor luni dacă agenții economici respectă prevederile privind interzicerea publicității la țigări. Se pare că ei nu vor putea face acest lucru, pentru că Guvernul a instituit moratoriul la controlul de stat pe o perioadă de trei luni.

Ministerul Justiției, care a venit cu propunerea, argumentează că astfel vor fi create condiții favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Specialiștii în sănătate cred însă că moratoriul va influența negativ domeniul sănătății, care trebuie să fie unul bine monitorizat de autorități. 

█  Gata cu publicitatea la țigări. Vin controalele și amenzile usturătoare pentru cei care nu respectă Legea 

Astfel, 27 de organizații neguvernamentale din țară au înaintat o scrisoare către Ministerul Sănătății, cel al Justiției, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, premierului Pavel Filip, precum și Organizației Mondiale a Sănătății în care cer ca moratoriul să facă excepție de la domeniul sănătății.

„Considerăm că nu este oportună trecerea dintr-o extremă în alta, de la o situație a controalelor excesive și abuzive din partea organelor de stat abilitate cu funcții de control la lipsa totală a controlului de stat. Or, la etapa inițială a implementării moratoriului asupra controalelor de stat, considerăm oportună menținerea posibilității efectuării controalelor de stat în domeniul sănătății publice, activității farmaceutice şi protecţiei mediului de către Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, Inspectoratul Farmaceutic și Inspectoratul Ecologic de Stat. (…) Totodată, considerăm că este necesar să fie efectuată o analiză a executării Legii privind moratoriu asupra controlului de stat după primele 3 luni de acțiune ale acestei legi în vederea stabilirii punctelor forte și a celor vulnerabile la implementarea ei, astfel ca să fie excluse eventualele erori pentru viitor”, se precizează în scrisoare societății civile.  

ONG-urile atenționează că moratoriul asupra controlului de stat, inclusiv în domeniul sănătății, va genera probleme care ulterior vor fi greu de remediat.  ”La 31 mai 2016 intră în vigoare modificările la Legea privind controlul tutunului, în ceea ce privește protecția la expunerea asupra fumului de tutun și interzicerea fumatului în spații închise. Considerăm că la această etapă o lipsă a controlului de stat în domeniu poate reduce la zero eforturile statului și a societății civile pentru implementarea acestor modificări legislative”.

De asemenea, specialiștii atenționează că un moratoriu asupra controlului de stat ar încălca mai mui multe documente de importanță națională, printre ele și Programul de activitate al Guvernului pentru 2016-2018, în care se menționează expres implementarea legislației privind controlul tutunului.

 Mâine intră în vigoare una dintre cele mai drastice prevederi a Legii antitutun 

Mai mult, moratoriul aprobat ieri de Guvern pune piedici și implementării Acordului de Asociere Republicii Moldova – Uniunea Europeană pe segmentul sănătății, spun reprezentanții societății civile. Acesta prevede că: „Părțile convin să își dezvolte cooperarea în domeniul sănătății publice pentru a ridica nivelul siguranței sănătății publice și al protecției sănătății umane ca o condiție prealabilă pentru dezvoltare durabilă și creștere economică”, punerea în aplicare deplină și promptă a acordurilor internaționale în materie de sănătate, în special a Regulamentelor sanitare internaționale și a Convenției cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului din 2003.”

Cele 27 de organizații neguvernamentale trag un semnal de alarmă, precizând că moratoriul asupra controlului de stat poate avea consecințe imprevizibile, în cazul unor intoxicații în masă, plasarea pe piață a medicamentelor necalitative și ineficiente, epidemii, schilodiri, cazuri de deces și catastrofe ecologice. Deși ministrul Sănătății a încercat ieri să convingă membrii Guvernului că unele domenii în sănătate ar trebui să facă excepție de la moratoriu, documentul a fost aprobat. 

„Consider necesar ca să fie exceptat aici Serviciul de Supraveghere de stat a Sănătății Publice și Inspectoratul Farmaceutic , pentru că varianta care se propune, privind controlul la fața locului în cazuri excepționale, prin intermediul Ministerului Economiei, prevăd anumite riscuri. S-ar putea să dureze această procedură, în același timp, situații de intoxicații în masă sau să se vândă medicamente de calitate dubioasă. Mi-e teamă că prin această procedură să tergiversăm stabilirea unor circumstanțe”, a precizat Glavan.

Potrivit moratoriului pe o perioadă de trei luni niciun agent economic nu va fi controlat, decât în cazul unor petiții venite de la cetățeni. Experții spun că acest lucru nu va avea mare impact, deoarece petițiile pot fi adresate doar de către consumatori, nu și de cei care observă încălcările. 

 

█ Articole relaționate:

E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal