Autor: Sorina Bujarov
Veste proată pentru comercianții de țigări. De la mijlocul lunii ianuarie și până în martie toate Centrele de Sănătate Publică din țară vor verifica dacă prevederile ce țin de interzicerea publicității la țigări sunt respectate. Mai exact, controale se vor face în toate centrele comerciale mari, în magazinele alimentare, dar și în chioșcurile stradale unde se vând țigări. Responsabilii atenționează că agenții economici care admit încălcări vor primi amenzi usturătoare, fără excepție.
De la 1 ianuarie 2016 în Moldova este interzisă publicitatea la ţigări sub orice formă, măsură prevăzută în noua Lege privind controlul tutunului, care a intrat în vigoare în luna septembrie. De curând Ministerul Sănătății a inițiat procedura de control și vrea să vadă cum e respectat documentul.
„Până în luna martie toate Centrele de Sănătate Publică vor verifica dacă prevederile ce țin de interzicerea publicității la țigări sunt respectate de către toți agenții economici din țară. Deci controale se vor face pe tot teritoriul țării, și nu doar superficial, controalele se pot încheia cu amenzi usturătoare dacă se admit încălcări. Avem mai multe căi de monitorizare, mediul online deja îl avem în vizor. Mai mult, deja am început să primim sesizări de la cetățeni, care ne informează despre diferite încălcări”, a precizat pentru Sănătate INFO Ion Șalaru, vicedirector la Centrul Național de Sănătate Publică, care a mai adăugat că doar în Municipiul Chișinău sunt peste 800 de chișcuri unde se vând inclusiv țigări.
█ Mâine intră în vigoare una dintre cele mai drastice prevederi a Legii antitutun
Responsabilul mai precizează că pentru încălcarea prevederilor ce țin de publicitate la produsele din tutun, agenţii economici, dar şi persoanele fizice riscă amenzi usturătoare – de la 4.000 până la 10.000 de lei.
„Nu vom face excepții, vom aplica amenzi ori ce câte ori se vor admite încălcări. Vrem să ne asigurăm că legea funcționează așa cum trebuie. Desigur că mărimea acestora va depinde de severitatea încălcărilor. Noi deja i-am instruit pe cei din teritoriu când și cum să aplice amenzi. Într-o lună am putea avea primele informații ce țin de volumul amenzilor aplicate între timp”, a mai adăugat Șalaru
Responsabilul recunoaște că nu toți agenții economici au început să respecte legea începând cu 1 ianuarie 2016. Și noi am depistat că mai multe localuri continuă să facă publicitate la țigări. De altfel, vice-directorul îndeamnă inclusiv cetățenii să informeze autoritățile atunci când observă că în vreun local unde sunt promovate produsele din tutun. Informațiile sau pozele cu încălcări pot fi trimise la adresa – cnsp@cnsp.md.
Amintim că în Moldova publicitatea la ţigări era interzisă şi de legea veche. Cu toate acestea, agenţii economici îşi permiteau să angajeze tinere îmbrăcate provocator care mergeau prin localuri şi promovau diverse mărci de țigări. Pentru asta comercianţii de tutun nu riscau însă nimic. Lucrurile s-au schimbat odată cu intrarea în vigoare a Legii antitutun, care interzice orice formă de publicitate, inclusiv promovarea produselor din tutun sau a fumatului.
█ În Moldova astăzi intră în vigoare cea mai drastică lege anti-tutun din toate timpurile
Mai mult, tot de la 1 ianuarie 2016 companiilor producătoare ori importatoare de țigări li se interzice să ofere cadouri - brichete, scrumiere, pachete cu ţigări, etc. Asta pentru a nu-i tenta pe oameni să fumeze.
Amintim că potrivit statisticilor, fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la vârsta de 19 ani. Datele mai arată că fiecare al optulea tânăr de 15 ani fumează zilnic. Alte 3% dintre tinerii de această vârstă gustă ocazional din plăcerea amăgitoare, iar cei de la sate încep să fumeze mai devreme decât tinerii din orașe.
█ Articole relaționate: