Autor: Sorina Bujarov

Majoritatea deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile sunt generate de viciul fumatului, spun experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Potrivit lor, tutunul este factorul principal de risc în special în țările care sunt în curs de dezvoltare, acolo unde sunt concentrați cei mai mulți fumători. De altfel, Moldova se numără printre țările unde fumatul atinge rate alarmante și unde e nevoie de măsuri cost-eficiente, care să ducă la eradicarea acestui viciu.

Accizarea produselor din tutun s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri în combaterea viciului fumatului și, respectiv, în salvarea a mii de vieți omenești. O spun experții OMS, care anul trecut au publicat și o analiză ce demonstrează prin calcule matematice ce au de câștigat statele dacă majorează treptat taxele la țigări. De altfel, conform studiului „The economic and health benefits of tabacco taxation”, creșterea impozitării tutunului a fost clasificată drept o intervenție "fenomenală" pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

„Introducerea unor accize mari la țigări este o politică de câștig dublu. Datorită acestei măsuri nu doar se salvează mii de vieți, dar, de asemenea, cresc veniturile publice, care ulterior pot fi investite în direcțiile de dezvoltare, inclusiv în sănătate”, spun specialiștii internaționali.

 Noile accize la țigări - „în slujba” industriei de tutun 

OMS estimează că creșterea taxelor la tutun cu 0.05 dolari SUA anual pe cap de locuitor poate face, treptat, produsele din tutun mai costisitoare, adică mai inaccesibile. O astfel de măsură nu doar că influențează pozitiv asupra sănătății populației, dar și generează venituri suplimentare, capitol la care acum Republica Moldova are probleme.

„Din păcate, țările cu economii mici sau medii încă nu au aplicat această măsură. Și exact aici sunt concentrați cei mai mulți fumători din lume. În aceste țări taxa totală procentuală din prețul țigaretelor variază între 45% și 55%. Pe de altă parte, în țările cu venituri mari nivelul acestor taxe ajunge la aproape 65% din prețul produsului”, scrie în studiu. În Moldova însă situația e și mai gravă - în 2015 accizele la țigările cu filtru erau de 200 lei per 1.000 țigarete și 18% la valoarea acestora, iar pentru cele fără filtru – 50 lei per 1.000 de țigări. Pentru acest an se propune însă ca accizele pentru țigările cu filtru să fie de  220 lei pe partea fixă și respectiv 17% pe valoare, iar pentru cele fără filtru – 60 lei per 1.000 de bucăți. Și veniturile, respectiv, sunt extrem de mici.  

În 2013, de exemplu, din accizele la țigări s-au adunat 1,07 miliarde de lei, în 2014 – 973,5 de milioane de lei, iar anul trecut – peste 1,3 miliarde de lei. Deși suma pare una impunătoare, de fapt, statul ar putea câștiga mult mai mulți bani din taxele pentru tutun. Autoritățile din Moldova însă nu folosesc toate pârghiile disponibile în acest sens. O spun nu doar experții locali, dar și internaționali, care atenționează că majorarea accizelor la tutun este o condiție indispensabilă în lupta cu fumatul, care aduce și beneficii financiare.

 Proprietarii de restaurante povestesc cum s-au adaptat mai ușor la legea antitutun

„Încurajez toate guvernele să analizeze dovezile reale, nu argumentele industriei tutunului, și să adopte una dintre cele mai bune opțiuni de politică de câștig dublu, disponibile pentru sănătate. Exemplul a tot mai multe țări arată că majorările fiscale care duc la o creștere de 10% a prețurilor de vânzare cu amănuntul de produsele din tutun va reduce consumul de tutun între 2% - până la 8%. De asemenea, această măsură va genera venituri suplimentare Guvernelor. În țările cu venituri mici, de exemplu, o dublare a accizelor per pachet de țigări sporește cu 30% veniturile totale din accize”, a declarat Margaret Chan, directorul general al OMS.

Vom preciza că Ministerul Finanțelor propune ca în acest an accizele pentru tutun să fie doar puțin actualizate la rata inflației, ci nu majorate. Asta deși Republica Moldova de mai multe ori și-a luat angajamentul să facă acest lucru.  

 

 Articole relaționate:

E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal