Autor: Natalia Nicoreanu
Autoritățile bat pasul pe loc. După ce au investit 300 de milioane de lei în reparație și echipamente medicale, mai au nevoie de 10 milioane pentru a începe să acorde asistență medicală pacienților. Vorbim despre blocul Nr.4 al Institutului de Medicină Urgentă (IMU) care așa și nu a mai fost dat în exploatare. La un an și jumătate de la inaugurarea fastuoasă, instituția este nefuncțională. Și asta din cauza lipsei banilor necesari pentru instalarea sistemului de ventilare și procurarea unui transformator electric.
Problema blocului Nr.4 al Institutului de Medicină Urgentă a fost readusă în vizor în cadrul ultimei ședințe a Curții de Conturi, în care instituția a prezentat rezultatele raportului de audit realizat la IMU. Președintele Curții s-a arătat indignat de faptul că din haznaua statului au fost alocate milioane de lei pentru reparația acestei clădiri, iar instituția este în continuare nefuncțională.
„La Spitalul de Urgență au fost investite 300 și ceva de milioane de lei în blocul nou, care nu dau niciun folos. Doi-trei ani au trecut și așa și nu este dat în exploatare. Se începe degradarea. Se fac cheltuieli câte un milion 200 de mii de lei pentru încălzire, utilajul care costă sute de milioane este în degradare. Asta nu e treabă”, a declarat indignat Serafim Urecheanu, președintele Curții de Conturi.
În replică, directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocan, susține că atât sumele indicate de Urechean, cât și termenii ar fi de fapt, mult mai mici. Ciocan susține că pentru darea în exploatare a blocului nou mai este nevoie de zece milioane de lei, bani pe care instituția nu-i are.
„Blocul numărul patru, care nu este în prezent funcțional costă, împreună cu utilajele - 118 mln lei, restul - 180 de milioane au fost investite în blocurile adiacente: în aparate de tomografie computerizată, rezonanță magnetică și angiografie, care sunt funcționale. Și termenele sunt puțin mai restrânse. Este numai de un an de zile de când au fost plasate în acest bloc ultimele utilaje procurate. Noi am făcut un plan de acțiuni privind urgentarea dării în exploatare. Acest plan se realizeză. La ultimele negocieri pe care Ministerul Sănătății le-a avut cu finanțatorii, se presupune că în a doua jumătate a anului vom avea achiziții publice pentru procurarea transformatorului de energie electrică și a sistemului de ventilare în acest bloc, și el va putea fi dat în exploatare”, a explicat Mihai Ciocan.
În aceste condiții, președintele Curții de Conturi a făcut trimitere la fondul de dezvoltare al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Vicedirectorul CNAM, Diana Grosu Axenti, a avut un răspuns evaziv și a declarat că, cel mai probabil, prin concurs vor fi selectate instituțiile medicale care vor beneficia de sprijin financiar din partea statului, fără a preciza dacă IMU s-ar putea regăsi printre acestea.
„În anul 2015 nu au fost desfășurate concursuri de finanțare a instituțiilor medicale, dat fiind faptul unor constrângeri bugetare. În Fondul de Asigurare Obligatorie de Asistență Medicală pentru anul acesta, care a fost aprobat de Guvern, sunt prevăzute resurse pentru fondul de dezvoltare și, probabil vor fi organizate concursuri, iar acele instituții care se aliniază politicilor naționale vor avea prioritate pentru că așa sunt criteriile de selectare a proiectelor pentru finanțare. Ne mobilizăm, prioritizăm, în condițiile resurselor care sunt”, a declarat Diana Grosu Axenti, vicedirector CNAM.
„Asta-i lozinca. În țară nu avem o instituție care să poarte responsabilitate. A murit Draganiuc – a murit sistemul, aici am în vedere dezvoltarea materială. A murit Testemițeanu – s-a terminat cu pregătirea cadrelor forte în domeniul medicinei. Voi aveți când aștepta zece ani darea în exploatare a spitalului în care s-au investit milioane, inclusiv impozitele mele...”, a fost replica lui Urechean.
Ținem să precizăm că proiectul Legii Fondurilor de Asigurare Medicală Obligatorie pentru anul 2016 a trecut de Guvern și urmează să fie dezbătut și în Parlament. Până atunci, instituțiile medicale din țară activează în baza unui buget provizoriu. Anul trecut Legea Fondurilor a fost adoptată tot cu întârziere – pe 28 aprilie. Aceasta a generat o mulțime de probleme în sistemul de sănătate, spitalele acumulând datorii colosale în doar câteva luni. În 2015 bugetul provizoriu pentru sănătate a constituit 4,6 miliarde de lei.
Amintim că blocul nr.4 de la Institutul de Medicină Urgentă a stat 20 de ani în paragină, însă după mai multe investiții, care se ridică la 300 de milioane de lei, încăperea a fost renovată. Autoritățile au inaugurat oficial clădirea înaintea alegerilor parlamentare din noiembrie 2014. De un an și jumătate blocul este nefuncțional, iar pacienții de la urgență continuă să se înghesuie pe holurile instituției medicale, atunci când saloanele sunt arhipline.
█ Articole relaționate: