Autor: Parascovia Sula

Mii de vieți salvate și un mod de viață sănătos, fără tutun. Asta își propun să obțină autoritățile din sănătate, odată cu interzicerea fumatului în spațiile publice închise și semiînchise. Articolul care prevede această restricție a intrat în vigoare astăzi, de Ziua Mondială Antitutun.

Astfel, de acum încolo, oamenii vor trebui să se gândească de două ori înainte să-și aprindă o țigară. În primul rând, fumătorii vor trebui să vadă dacă locul ales pentru fumat nu încalcă prevederile legale. De asemenea, patronii de localuri de agrement, responsabilii instituțiilor publice, etc. au dreptul să amenajeze spații pentru fumători la cel puțin 10 metri de la intrarea în local sau de la geamurile acestuia.

În cadrul unei conferințe de presă organizată cu acest prilej, autoritățile au ținut să mai amintească o dată despre consecințele nefaste ale fumatului pentru sănătatea oamenilor, dar și să mulțumească tuturor celor care s-au implicat și au contribuit la aplicarea articolului 26 al Legii Antitutun. Vorbitorii au precizat că scopul legii este să ajute fumătorii să renunțe la fumat și pentru creșterea unei societăți sănătoase.

 A intrat în vigoare cea mai strictă prevedere a Legii Antitutun. De azi, fumatul e interzis în toate spațiile publice închise din țară 

„Astăzi este o zi istorică. Autoritățile au întreprins măsuri de a informa populația, patronii, managerii și administratorii localurilor ce se permite și ce nu. Vreau să spun că 880 de milioane de lei se cheltuie anual pentru sănătate pentru maladiile asociate de consumul de tutun. Pentru spitalizări și tratamente de ambulator, din cauza fumatului, cheltuielile se ridică la aproximativ un miliard de lei. De asemenea, potrivit unui studiu din 2014, în localurile de alimentație publică din Chișinău, angajații și clienții inhalează aer de 19 ori mai poluat decât norma admisibilă de OMS”, a declarat Ruxanda Glavan, ministru al Sănătății.

Specialiștii prezenți au adus exemple de țări, precum Rusia, Turcia, SUA, Ucraina, unde, de asemenea, sunt aplicate aceste legi, iar lucrurile merg ca pe roate.

„Ne bucurăm de acest parteneriat. Pledăm pentru un mod de viață sănătos. Constituția Moldovei prevede ca fiecare om are dreptul la un mediu nepremejdios din punct de vedere ecologic pentru sănătate. Singura modalitate de a asigura o protecție eficientă a sănătății este prevenirea inhalării pasive a fumului de tutun”, a declarat și Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne.

Pentru nerespectarea legislației antitutun în locurile interzise, persoanele fizice vor fi sancționate de către poliție, cu o amendă de la 1.000 la 1.400 de lei. Persoanele fizice și juridice care vor admite fumatul în locurile publice vor fi sancționate în modul următor: persoanele fizice – 2.600-3.000 lei, iar cele juridice cu o amendă de la nouă la zece mii de lei, a mai menționat Jizdan.

Pentru nerespectarea legislației antitutun în locurile interzise, persoanele fizice vor fi sancționate de către poliție, cu o amendă de la 1.000 la 1.400 de lei. Persoanele fizice și juridice care vor admite fumatul în locurile publice vor fi sancționate în modul următor: persoanele fizice – 2.600-3.000 lei, iar cele juridice cu o amendă de la nouă la zece mii de lei, a mai menționat Jizdan.

 „Este o lege care va salva și prelungi vieți”. Autoritățile nu cedează, din 31 mai fumatul va fi interzis în toate localurile publice 

Autoritățile îndeamnă ca și populația să fie activă și să denunțe cazurile de încălcare a legii antitutun.

„Avem suficiente exemple care ne demonstrează că această Lege va funcționa și că nefumătorii vor fi protejați de consecințele negative ale fumului de țigară. Aplicarea prevederii poate avea un impact pozitiv și asupra economiei, da în special, asupra sectorului sănătății. Spre exemplu, în Turcia, în primul an de la aplicare a legi au fost salvate 10 milioane de dolari în bugetul sistemului de sănătate, pentru că au fost mai puține spitalizări și tratamente pentru boli asociate cu tutunul”, a mai declarat și Haris Hajrulahovic, reprezentantul OMS în Moldova.

În cardul conferinței, atât jurnaliștii cât și autoritățile au primit cadou câte o insignă de culoare albastră, în semn de solidaritate cu Legea Antitutun.

 

 Articole relaționate:

E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal